MENU

MO SR začalo s kontrolnými skúškami

prototypu bojového obrneného vozidla 8x8


Špecialisti ministerstva obrany z Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie začali s kontrolnými skúškami prototypu bojového vozidla 8x8, ktorý je výsledkom doterajšieho slovensko-fínskeho vývoja. Potrvajú približne do polovice januára 2018. Po nich budú až do marca nasledovať vojskové skúšky. Ich súčasťou budú aj skúšky vozidla vo Fínsku, a to v extrémnych zimných podmienkach.

Ozbrojené sily SR plánujú v rámci vojskových skúšok testovať prototyp vozidla v nepretržitej prevádzke 28 dní. Po úspešnom vykonaní skúšok budú prijaté technicko-orgranizačné opatrenia na riešenie prípadných technických a konštrukčných zmien. Generálnym zhotoviteľom výskumno-vývojovej úlohy prototypu vozidla je slovenská spoločnosť Konštrukta Defence, a.s.

Prototyp bojového vozidla 8×8 bol už predstavený aj verejnosti, a to v rámci Priemyselného dňa vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie. V prípade úspešných technických a vojskových skúšok, ako aj súhlasu vlády SR chce rezort obrany obstarať postupne do roku 2024 do 81 vozidiel.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Súvisiace články:
Rezort obrany pripravil Priemyselný deň so zameraním na predstavenie vozidiel 4×4
Vláda SR schválila postup pre obstaranie vozidiel
MO SR pri obstaraní vozidiel 4×4 a 8×8 nič netají

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.