MENU

Rezort obrany pripravil Priemyselný deň

so zameraním na predstavenie vozidiel 4x4


Minister obrany Peter Gajdoš v stredu 6. decembra vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie otvoril Priemyselný deň 2017. Druhý ročník podujatia bol zameraný na prezentáciu vozidiel 4x4, na ktorých obstaranie má rezort obrany mandát od vlády SR. Na Záhorí bol predstavený aj výsledok doterajšieho slovensko-fínskeho vývoja vozidla 8x8.

“Dnešné podujatie sme pripravili predovšetkým pre vojakov, pretože oni sú tí, ktorí budú s novou technikou pracovať a garantovať bezpečnosť našej krajiny,” zdôraznil šéf rezortu obrany. Pripomenul, že na prezentáciu produktov slovenského obranného a bezpečnostného priemyslu, ako aj zahraničných partnerov boli pozvaní aj členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť a zástupcovia médií, pretože rezort obrany trvá na transparentnosti celého procesu.

Ako ďalej minister Gajdoš zdôraznil, cieľom rezortu obrany je, aby do modernizácie Ozbrojených síl SR bol v maximálnej možnej miere zapojený domáci obranný priemysel. “Tak, aby slovenské spoločnosti dostali čo najväčší priestor a zbrojárska výroba na Slovensku opäť ožila. Ak domáci obranný priemysel nepodporíme práve my, zavádzaním jeho produktov do výzbroje našich ozbrojených síl, budú to mať slovenské firmy o to ťažšie s presadením v zahraničí,” pripomenul.

Predseda komisie a koordinátor pre tvorbu a posudzovanie strategických dokumentov rezortu obrany a generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko zdôraznil transparentnosť celého procesu obstarania vozidiel. “Napriek tomu, že sa objavujú rôzne výhrady, chcem zdôrazniť, že ide o spôsob obstarania, ktorý je v súlade tak s európskou, ako aj slovenskou legislatívou,” vysvetlil s tým, že aktuálne je cieľom nájsť partnera a spôsob, akým zabezpečiť pre ozbrojené sily vozidlo 4×4 s dôrazom na maximálne zapojenie domáceho obranného priemyslu.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim zdôraznil, že Priemyselný deň 2017 považuje za významný krok v snahe rezortu modernizovať ozbrojené sily. “Máme možnosť odskúšať si a získať tak prvé skúsenosti z rôznych typov a druhov vozidiel, o ktoré by sme mohli mať záujem, čo samozrejme vítame. Máme pripravené tímy expertov zastúpených všetkými druhmi vojsk, ktoré si nezávisle vyskúšajú tieto vozidlá a neskôr skúsenosti z testovacej jazdy môžu využiť pri vojskových skúškach,” vysvetlil.

Ako doplnil národný riaditeľ pre vyzbrojovanie genmjr. Daniel Zmeko v priestore VTSÚ Záhorie bolo 19 kusov ťažkej bojovej techniky a zároveň ďalšie produkty domáceho aj zahraničného obranného priemyslu. “Pre nás je to jeden z podstatných krokov pri dokončovaní procesov, ktoré majú slúžiť k zabezpečeniu modernizácie. Poznatky sa využijú v potrebných analýzach a bude s nimi možné dlhodobo pracovať,” povedal. Zároveň mali účastníci možnosť hlasovať za budúci názov vozidla 8×8.

Zastúpenie na Priemyselnom dni 2017 malo celkovo takmer 40 spoločností. Okrem statickej expozície produktov obranného priemyslu boli súčasťou prezentácie aj dynamické ukážky bojových/viacúčelových obrnených vozidiel 4×4 a tiež streľby.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text, foto a video: Ministerstvo obrany SR /r

Súvisiace články:
Vláda SR schválila postup pre obstaranie vozidiel
MO SR pri obstaraní vozidiel 4×4 a 8×8 nič netají

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.