MENU

F-35A Lightning II

Keď sa F-35 Lightning II začal pomaly rozlietavať do sveta, renomovaní výrobcovia kitov predstavili svoje produkty na túto tému. V prípade konvenčnej verzie F-35A v mierke 1:72 majú modelári na výber zo stavebníc firiem Hasegawa, Italeri a Academy.

VÝBER STAVEBNICE
Spomenutí výrobcovia vydali kity tohto typu v priebehu jedného roka. Žiaľ, Hasegawa ponúka na môj vkus značne zjednodušené výlisky, ktoré neobsahujú otvorené zbraňové šachty ani vonkajšie podkrídlové závesníky, a teda ani žiadnu výzbroj. Výhodou sú však obtlačky pre prvky RAM (Radar Absorbent Material) na povrchu draku, ktoré by bolo dosť komplikované farbiť, respektíve maskovať pred ich nástrekom.

V druhom kole výberu ostali stavebnice Italeri a Academy. Nakoniec u mňa zvíťazila stavebnica Academy. Pre jej výber rozhodlo väčšie množstvo povrchových a vnútorných detailov a celkovo kvalitnejšie znázornenie liniek paneláže. Žiaľ, na rozdiel od Hasegawy, ani jeden z týchto dvoch kitov neobsahuje obtlačky pre prvky RAM, čo som považoval za dosť podstatný problém, ktorý hrozil stavbu F-35 podstatne predĺžiť.

Text a foto: Pavol Vilinský

Viac sa dočítate v časopise Modelář 11/2020, ktorý vyšiel 4. 11. 2020

Obsah Modeláře 11/2020 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.