MENU

T-55 FK Crvena Zvezda Bělehrad

ÚVODPočas našej minuloročnej návštevy Belehradu, ktorú absolvujeme každú zimu už niekoľko rokov po sebe, sme okrem iných miest navštívili aj futbalový štadión Belehradského klubu FK Crvena Zvezda. Priamo pred štadiónom s výhľadom na časť mesta je umiestnený tank T-55 vo veľmi zachovalom stave – je to tank fanklubu Červenej hviezdy, o čom jasne vypovedajú aj dekorácie na jeho prednej časti. Povedal som si, že by nebolo zlé postaviť si model tohto vozidla do zbierky. Bolo jasné, že bude trochu odlišný od iných, pretože na ňom nie je veľa patiny, a že vynikať bude jeho viac dekorovaný predok.

Keďže podklady som mal vyfotografované priamo spred štadióna, mohol som začať s výberom stavebnice. Vybral som si novú T-54B od Ammo by Mig Jimenez v mierke 1:72. Na prvý pohľad je to krásna stavebnica, no bolo mi jasné, že bez niekoľkých zásadných úprav sa nezaobídem, pretože typy T-54 a T-55 majú niekoľko viditeľných odlišností.

STAVBA
Ešte pred zlepením prvých dielov som z vrchnej časti korby odrezal blatníky. Pôvodné boli příliš hrubé, no viac mi na nich vadili nalisované ťažné laná a náradie, odstraňovanie ktorých by mi zabralo príliš veľa času. Nové blatníky sú z najtenšej dosky Evergreen, vrátane olemovanej hrany a výstuh. Na nové blatníky som postupne nalepil na ľavej strane schránky, ktoré majú trochu iné usporiadanie ako na T-54, a na pravej strane palivové nádrže, ktoré sú totožné. K stvárneniu mnou vybraného modelu mi chýbalo niekoľko špecifických schránok. Bolo pre mňa praktickejšie si jednotlivé boxy skonštruovať a vytlačiť na 3D tlačiarni, než ich komplikovane zháňať.

Text a foto: Štefan Pásztor

Viac sa dočítate vo špeciálu Modelář Extra 34, ktorý vyšiel 25. 9. 2020.

Obsah Modeláře Extra 34 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.