MENU

BRDM-2

Dnes už môžem s prehľadom konštatovať, že typ BRDM-2 patrí k obľúbeným predlohám mojich modelov. Po uvedení série stavebníc rôznych variantov tohto typu firmou S-model som vedel, že nezostanem len pri jednom kúsku. Táto firma má vo svojom portfóliu také typy ako je BVP-1, BMD-1, BMD-2, ale aj pomerne širokú paletu bojovej techniky z obdobia druhej svetovej vojny.

Väčšina ľudí si toto obojživelné vozidlo vybaví ako sovietske, respektíve československé, v zelenej farbe. Mňa vždy lákali netradičné predlohy. Ak si správne rekapitulujem, nový BRDM-2 je už mojím tretím modelom tohto typu – prvou predlohou bol stroj z Iraku, druhou mierotvorca jednotiek UNPROFOR a tretí viac než kontroverzná predloha z práporu Azov – vizuálne však mimoriadne atraktívna. V hlave som od začiatku mal predstavu hotového modelu, a tak som sa mohol pustiť do realizácie.

STAVBA
V tomto prípade patrí k veľmi rýchlym. Stavebnica má iba pár dielov, tie k sebe dobre lícujú a jediným miestom, kde treba použiť trošku tmelu, je spoj spodnej vane s vrchným dielom. Stavebnica navyše obsahuje aj planžetu s leptami a nie príliš vydarené obtlačky. Lepty modelu dodávajú jemnosť. Iba pripomeniem, že stavebnice firmy S-model sú primárne určené pre nadšencov pre wargaming, no z môjho pohľadu sa z nich dajú po pár úpravách postaviť skvelé kúsky.

Text a foto: Ján Moravčík

Viac sa dočítate v časopise Modelář 6/2020, ktorý vyšiel 10. 6. 2020

Obsah Modeláře 6/2020 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.