MENU

Ural 4320 s žeriavom KS-2573

Ural 4320 bol navrhnutý ako vojenské viacúčelové vozidlo – jeho predchodcom bol Ural 375D. Uralským automobilovým závodom v Miassku (Rusko) bol predstavený v roku 1976 a jeho výroba pretrváva dodnes. Spolu bolo vyrobených cez milión kusov tohto vozidla vo všetkých verziách. Pre jeho výborné vlastnosti v teréne, jednoduchým opravám, ale najmä možnostiam zaťaženia sa uplatnil okrem vojenských kruhov aj pri požiarnikoch, smetiaroch, pri vŕtaní studní alebo ako mobilný autožeriav, ktorého model som sa rozhodol postaviť.

STAVBA
Začal som kabínou a jej interiérom. Pred zafixovaním zadnej steny kabíny a dverí som interiér nafarbil a jemne opotreboval. Vcelku jednoduchý interiér je doplnený jedným kanistrom s palivom. Keď som bol s jeho vzhľadom spokojný, zafixoval som zadnú stenu, spolujazdcove dvere a strechu. Vodičové dvere sú vynechané, pretože som ich chcel ponechať otvorené.

Zostavu kabíny s blatníkmi, stupačkami a nárazníkom som následne spojil s rámom s doplnenými aspoň základnými vzduchovými a hydraulickými rozvody. Zaujímavosťou mnou vybraného podvozku (podľa podkladových fotografi í) je výfuk presunutý pod predný nárazník. Jeho vedenie je z hrubšieho cínového drôtu s malým vyvŕtaným otvorom na konci.

Text a foto: Štefan Pásztor

Viac sa dočítate vo špeciálu Modelář Extra 31, ktorý vyšiel 12. 6. 2019

Obsah Modeláře Extra 31 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.