MENU

Afghánsky T-62

Trištvrteročná pauza kvôli zdravotnému stavu ma už pekne štvala, rozhodol som sa začať pomaličky lepiť aj v ťažkostiach choroby. Vybral som sa hrabať do skrine, čo vhodné a pomerne jednoduché na stavbu tam mám. Do rozstrela sa dostala T-26 a T-62, nakoniec som si vybral stavebnicu T-62 od Trumpeteru, pretože je preverená a je na ňu množstvo rôznych zaujímavých predlôh.

V krabičke nájdeme všetko, čo potrebujeme na pohodovú stavbu, nechýba malá planžeta leptov, článkové pásy a kovová hlaveň. Stavba ubiehala pomerne rýchlo, tmel bolo potrebné použiť len na pár miestach a predovšetkým v okolí niektorých prilepených dieloch, keďže Trumpeter má v obľube robiť väčšie otvory, než sú spojovacie kolíky na protikusoch.

Výhoda sérií T-62 od Trumpeteru sú aj oddelené gumové obruče na kolesách. Takto môžeme jednoducho napodobiť vytrhnuté časti gumy a začistiť výstupky, ktoré sa vyskytovali väčšinou len na nových obručiach, pričom sa nemusíme báť, že zabrúsime aj do kolesa. Pásy sú v stavebnici článkové bez akýchkoľvek kazov alebo stôp po vyhadzovačoch. Štruktúra liateho panciera na veži je pekná, no keď zbrúsime spoj a deliacu rovinu, odstránime aj časť textúry panciera. Preto som následne liaty pancier veže jemne pretupoval acetónom a následne Surfacerom 500. Keď som mal hrubú stavbu hotovú, začal som doplňovať detaily, ktoré sa dajú zhotoviť aj bez rôznych doplnkových sád. Bolo treba nahradiť extrémne hrubú klietku na reflektory. Tú som vytvaroval z medených drôtov a pospájkoval spájkovačkou. Klietku som spájkoval prvýkrát, je to trošku piplavá robota, ale výsledok stojí za to. Úplne chýbajú rozvody z nádrží umiestnených na blatníkoch vedených do tanku, takže som medený drôt vytvaroval podľa fotografi í a z pásky Tamiya doplnil spojky.

Text a foto: Martin Martinsos Šiška

Viac sa dočítate v časopise Modelář 5/2019, ktorý vyšiel 9. 5. 2019

Obsah Modeláře 5/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.