MENU

Grumman F4F-4 Wildcat

Ten, kto zablúdi pri hľadaní podkladov aj k historickým faktom o type F4F Wildcat, dozvie sa, že vznikol ako potomok malých zavalitých dvojplošníkov označovaných ako FF-1, F2F a F3F. Od svojich predchodcov zdedil zavalitý trup a originálny podvozok, zaťahovaný do priestoru za motorom.

F4F Wildcat sa zúčastnil všetkých dôležitých námorných operácií, od bitky o Midway, cez Guadalcanal, po vylodenie v Severnej Afrike a ochranu konvojov plaviacich sa cez Atlantik.

Po uvedení na pacifickú scénu sa Wildcat ťažko vyrovnával s rýchlejším a obratnejším Zerom. Napriek tomu sa osvedčil vďaka pancierovaniu a vo verzii F4F-4 aj silnejšou výzbrojou. Na úspechu pilotov sa podpísala aj taktika Thach Weave, ktorá bola vymyslená práve práve s ohľadom na slabiny F4F, a umožnila tak zdvihnúť americké skóre zostrelov na pomer 6,9:1.

Túto taktiku s úspechom použili aj piloti námornej pechoty z Guadalcanalu, vzlietajúci z letiska Henderson Field. Ťažké operačné podmienky, poľné letisko, džungľa, dážď, blato, prach, to sú pre modelára lákavé vízie. Pre doplnenie zbierky Cactus Air Force som si preto zvolil známy stroj „Biela 2“, ktorý pilotoval kapitán Marian E. Carl z VMF 223 USMC.

Text a foto: Richard Kovalčík

Viac sa dočítate v časopise Modelář 6/2018, ktorý vyšiel 13. 6. 2018

Obsah Modeláře 6/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.