MENU

Model 239 Buffalo

Po začiatku 2. svetovej vojny Sovietsky zväz využil destabilizáciu medzinárodnej situácie a vyzval Fínsko k „rokovaniu“ o fínskom území. Vtedy fínske obranné sily ihneď začali mobilizovať. Sovietsky zväz požadoval výrazné posunutie hraníc smerom na západ a prenájom územia, čo bolo pre Fínsko neprijateľné. V tom čase sa zároveň skončil nedostatok peňazí, ktorý v 30. rokoch bránil nákupom vojenského zariadenia. Fínsko sa teda pokúšalo nakupovať zbrane a vybavenie zo všetkých smerov.

Počas rokovaní fínskych veľvyslanectiev s výrobcami lietadiel o nákupe Sovietsky zväz zinscenoval streľbu na sovietskych pohraničníkov v dedine Mainila a vytvoril si tým zámienku na napadnutie Fínska bez oficiálneho vyhlásenia vojny. Nákup lietadiel bolo nutné urýchliť a tak Fínsko 16. decembra 1939 obstaralo od USA 44 lietadiel typu Model 239 Buffalo.

Vo Fínsku sa tomuto typu dostalo zaslúženého uznania a dostal prezývku „Nebeská perla“. Fínske stroje sa dočkali niekoľkých úprav. Medzi najviditeľnejšie možno zaradiť výmenu optického zameriavača za reflexný, výmenu zadného tvrdého ostrohového kolesa za väčšie s klasickou pneumatikou, doplnenie pancierového sedadla a ďalších drobnejších úprav, ktoré si vyžiadali drsné klimatické podmienky.

Text a foto: Peter Sýkora

Viac sa dočítate v časopise Modelář 6/2018, ktorý vyšiel 13. 6. 2018

Obsah Modeláře 6/2018 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.