MENU

IPV Štefánik

Zazvonil telefón: „Čau Doktor, už vieš, čo budeš stavať na patláku?“... „Ty vole, čo ja viem? Rozostavaný barák, tehotná manželka, nervózna milenka, dlhy na všetky strany… Fakt teraz riešim všetko iné, len nie to, akú stavebnicu si zoberiem na chatu plnú spotených chlapov, Tomáš!“

Ale kamarát Tomáš mal pravdu, patlák sa blížil. Ak som ho nechcel len tak preflákať a chcel využiť tie tri vzácne dni, bolo treba niečo vymyslieť. Už naozaj neviem zrekonštruovať ten myšlienkový pochod, myslím, že v tom bol zapojený nejaký alkohol, ponocovanie a hora modelárskych časopisov na záchode, ale prepracoval som sa k zásadnému rozhodnutiu – postavím si model pancierového vlaku IPV Štefánik. Samozrejme ho postavím od nuly z plastikových doštičiek, presne tak, ako to robí každý drsný modelár.

1:100!
Zadanie bolo jasné, mierka v tomto momente pre mňa tiež. Už niekoľko rokov je môj vesmír v rozmere 1:100 alias 15 mm. Určite každý zaznamenal stavebnice od firmy Zvezda v tejto mierke. Tie malé zelené krabičky s lákavými obrázkami bojovej techniky na obale boli ešte pred pár rokmi všade. Mnohí z nás ich otvorili, pozreli sa dnu, potom ich naspäť zavreli a odložili do regálu v modelárskom obchode. Detaily majú celkom pekné, ale povedzme si pravdu – tá mierka je tak mimo, že nezapadá do žiadneho vitrínového scenára bežného lepiča.

Text a foto: Anton Mizera

Viac sa dočítate v časopise Modelář 8/2021, ktorý vyšiel 11. 8. 2020

Obsah Modeláře 8/2021 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.