MENU

Berieme si ho späť!

Ako sa mi pri stavebniciach od firmy Miniart stáva celkom často, bola to láska na prvý pohľad. Keď som uvidel prvýkrát obrázok z krabičky a neskôr aj 3D rendery dielov vyslobodzovacieho opravárenského tanku na podvozku T-60, bolo mi jasné, že sa do stavby pustím okamžite, ako to bude možné.

Som si istý, že iba samotný model vyslobodzovacieho vozidla na podložke by vyzeral dobre, no tentoraz som chcel aspoň o niečo málo viac. Vinetu som sa rozhodol doplniť o sovietsky osemnásťtonový vagón, na ktorom bude tank umiestnený aj s väčším množstvom doplnkov, vrátane protilietadlovej ochrany. Mojím zámerom bolo stvárniť tank, ktorý bol na začiatku sovietsky, no ukoristili ho Nemci. Následne ho Wehrmacht pretrel európskou žltou, odmontoval vežu a na zadnú časť pridal trojtonový, ručne poháňaný žeriav.

Počas ústupu na fronte boli však Nemci nútení tohto pomocníka nechať napospas osudu, a tak sa ho opäť zmocnili vojaci Červenej armády, kde tank slúžil až do konca vojny ako výborný pomocník pri rôznych opravách.

Model mal zachycovať prevoz Červenou armádou na jedno zo svojich stanovíšť.

Text a foto: Štefan Pásztor

Viac sa dočítate vo špeciálu Modelář Extra 35, ktorý vyšiel 18. 6. 2021.

Obsah Modeláře Extra 35 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.