MENU

Ponuka L-39NG pre Slovensko

V druhej polovici apríla sa uskutočnila na Leteckej základni Sliač prezentácia nového cvičného prúdového lietadla Aero L-39NG zástupcom slovenských ozbrojených síl. Letectvo totiž stojí pred otázkou, ako do budúcnosti zabezpečiť výcvik svojich nových pilotov, ktorí by mali neskôr lietať s nadzvukovými strojmi F-16.

Slovensko má pritom s predchádzajúcou generáciou Albatrosov bohaté skúsenosti. Na jeho území sú stroje radu L-39 nepretržite využívané na výcvik nových pilotov už od konca prvej polovice 70. rokov minulého storočia. Čas však nemožno zastaviť a, hoci stále ide o robustné, spoľahlivé a obľúbené lietadlá, ich služba sa neodvratne blíži k záveru. Všetky zvyšné kusy, konkrétne je to šesť L-39CM a tri L-39ZAM, sú dnes sústredené v 2. taktickej letke na základni Sliač, v prevádzke je ale už len časť z nich a životnosť sa im skončí v rokoch 2022 až 2027.

V decembri 2018 slovenské ministerstvo obrany objednalo 14 nových nadzvukových bojových lietadiel F-16 Block 70. Tieto moderné lietadlá prinesú v porovnaní s MiG-mi 29 používanými v súčasnosti úplne novú technologickú úroveň, nové možnosti operačného nasadenia, ale tiež odlišný systém zabezpečenia ich bežnej prevádzky a požiadavky na výcvik personálu.

Text: Ján Begala, Jan Čadil
Foto: Juraj Uhliar, Aero, MO SR

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 5/2021, ktorý vyšiel 28. 4. 2021.

Obsah L+K 5/2021 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.