MENU

Slovenskí piloti už riadia lietadlá F-16

Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom inštruktora v uplynulých dňoch riadil stíhacie lietadlo F-16, je nadporučík Lukáš Kúdela. V riadení sa postupne vystriedali všetci štyria piloti Vzdušných síl OS SR, ktorí sú aktuálne v procese výcviku na základni v americkej Arizone.

„Môj subjektívny názor je, že stíhacie lietadlo F-16 sa pilotovalo jednoduchšie ako cvičné prúdové lietadlo T-38. Aj výkonnostne je to oproti lietadlám, na ktorých sme lietali doposiaľ, veľký rozdiel. Určite môžem za nás všetkých povedať, že po tomto premiérovom lete sme pristáli ‚vytešení‘, že aj v rámci pomerne náročného výcviku sme sa predsa len dostali do kokpitu F-16 a vzali ju do vzduchu,“ popísal dojmy z prvého letu npor. L. Kúdela.

V Spojených štátoch amerických sa pripravujú aj ďalší dvaja piloti vzdušných síl OS SR, ďalší ôsmi sa v súčasnosti pripravujú na Leteckej základni Sliač. V rámci prípravy aktuálne prechádzajú výcvikom na cvičnom taktickom lietadle L-39 vrátane jazykových kurzov so zameraním na zdokonalenie anglického jazyka a leteckej frazeológie. Následne budú taktiež postupne vysielaní na výcvik v USA podľa stanoveného harmonogramu.

Prvých sedem stíhacích lietadiel F-16 bude na Slovensko dodaných v roku 2023. V rovnakom roku je naplánované aj ukončenie výcviku prvých slovenských pilotov F-16 v USA, návrat posledných pilotov je plánovaný na rok 2028.

Akvizíciu 14 ks stíhacích lietadiel F-16 dohodlo ešte bývalé vedenie rezortu obrany, súčasné muselo v súvislosti s prípravou na dodanie lietadiel rozbehnúť komplexnú rekonštrukciu letiska Sliač s dôrazom na zachovanie civilnej časti letiska.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ozbrojené sily SR

Súvisiaci článok:
Stíhacie lietadlo F-16 po prvýkrát v rukách slovenských pilotov

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.