MENU

60. výročie letu prvého človeka do vesmíru

Dnes si pripomíname 60 rokov, ktoré uplynuli od letu prvého človeka do vesmíru. 12. apríla 1961 sovietska kozmická loď Vostok s človekom na palube obletela Zem. Prvým človekom vo vesmíre bol občan Sovietskeho zäzu Jurij Alexejevič Gagarin.

Na tento let upozorní návštevníka Moskvy aj titánový pomník prvého kozmonauta Zeme Jurija Alexejeviča Gagarina. Inštalovali ho v Moskve 4. júla 1980 na Gagarinovom námestí na Leninskom prospekte, a to pri príležitosti olympijských hier v Moskve. Pomník je vyrobený z titánu – práve tento kov sa používa pri stavbe vesmírnych lodí.

V roku 1975, 11. mája, slávnostne odhalili pri príležitosti osláv 30. výročia oslobodenia Československa Sovietskou armádou a otvorenia novej kolonády sochu Jurija Gagarina aj v Karlových Varoch. Sochu, pôvodne umiestnenú pred vchodom do kolonády, premiestnili 30. novembra 1992 pred halu karlovarského letiska. Počas modernizácie zázemia letiska bola v rokoch 2007 – 2009 niekoľkokrát premiestnená a nakoniec získala svoje miesto pri parkovisku vedľa novej vybavovacej haly.

Na našom webe prinášame aj článok Tomáša Přibyla Šedesát let po cestě Jurije Gagarina do vesmíru: Příběh není uzavřený, archívy stále promlouvají, ktorý si môžete prečítať TU.

Text Ján Begala
Foto Miroslav Gyűrösi

Snímky prinášajú niekoľko pohľadov na titánový monument v Moskve a sochu Gagarina v Karlových Varoch

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.