MENU

Letisko Košice: Fotopohľady do histórie

5. diel, Švédsky vojenský Saab 340


Dávno sú preč časy, keď nad hlavami Košičanov i ostatných „východniarov“ často – oveľa častejšie než civilné lietadlá – lietali cvičné vojenské lietadlá L-29 Delfin či L-39 Albatros, na ktorých sa pilotnému remeslu priúčali budúci vojenskí piloti.

Dnes už na košické letisko zavítajú vojenské lietadlá len zriedkavo, pričom zväčša ide o tréningové lety lietadiel českých alebo slovenských vzdušných síl.

Z času na čas však na východ Slovenska zavítajú aj vojenské lietadlá iných krajín. V roku 2008 dokonca na košickom letisku zaznamenali prílet niekoľkých lietadiel švédskeho vojenského letectva. Išlo o lietadlá na báze civilného typu Saab 340, ktorý sa u nás vyskytoval pravidelne, a to vo farbách spoločností Tatra Air, Slovenské aerolínie či Air Ostrava. Na snímke je lietadlo so švédskym vojenským typovým označením S 100B Argus (Saab 340B AEW – lietadlo včasnej výstrahy) a s taktickým číslom 005.

Lietadlo bolo švédskemu letectvu dodané v máji 1997, ale od roku 2011 je v službách letectva Spojených arabských emirátov. Mimochodom, letecká firma Saab už žiadne civilné lietadlá nevyrába.

Text a foto: Rado Mlýnek /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.