MENU

Aktualizácia podmienok pri návrate na Slovensko

Podľa novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá platí od 8. 2. 2021 sa mení lehota povinnej karantény aj termín pre testovanie.

Podľa novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá platí od <strong>8. 2. 2021</strong> sa mení lehota povinnej <strong>karantény</strong> aj termín pre <strong>testovanie</strong>.

IZOLÁCIA
Pôvodná lehota izolácie, ktorá trvala 10 dní sa mení na 14 dní. Platí pre všetky osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko a nepreukázali sa negatívnym RT-PCR testom vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín.

TESTOVANIE
Zmena sa týka aj termínu testovania. Najskôr je možné RT-PCR test podstúpiť až na 8. deň izolácie, oproti pôvodným podmienkam, ktoré testovanie umožňovali už na 5. deň karantény.

Testovanie sa nevzťahuje na deti do 10 rokov – izolácia im končí v rovnakom čase ako ostatným členom spoločnej domácnosti.

Ukončenie izolácie je možné iba získaním negatívneho výsledku testu.

V prípade, že sa osoba testovania nezúčastní a má zároveň bezpríznakový priebeh izolácie, je po 14 dňoch možné karanténu ukončiť.

Zmeny boli prijaté na základe odporúčaní medzinárodných zdravotníckych inštitúcií, ktoré po vyhodnotení rizík spojených s novými mutáciami ochorenia Covid-19 upravili podmienky karantény a testovania.

Zároveň pre všetkých cestujúcich stále platí, že najneskôr pri vstupe na Slovensko je potrebné sa zaregistrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica.

Text: Letisko Košice

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.