MENU

Letisko Poprad-Tatry vlani silnejšie

Napriek tomu, že celosvetová pandémia spojená s ochorením Covid-19 najhlbšie zasiahla práve segment leteckej dopravy, spod Tatier prišli v tejto najťažšej situácii v histórii letiska aj pozitívne správy. Na Letisku Poprad-Tatry sa v roku 2020 prepravilo menej cestujúcich, no lietalo sa viac.

Letisko Poprad-Tatry vybavilo v roku 2020 spolu na príletoch a odletoch 24 189 cestujúcich, čo je medziročný pokles o 74 % a približne 5 x menej ako plánoval manažment letiska začiatkom uplynulého roka. Pokles cestujúcich nastal z dôvodu zákazu civilných príletov a pre rušenie letov zo strán leteckých spoločností. Letisko Poprad-Tatry prišlo o celú letnú a zimnú sezónu, počas ktorej nepriletel do regiónu ani jeden charterový let, pričom v minulom roku dopravili práve tieto lety vyše 30 000 cestujúcich.

Prostredníctvom Letiska Poprad-Tatry do regiónu pravidelne letecky cestuje okrem iných aj početná rusky hovoriaca klientela, cestujúci zo Spojeného kráľovstva, ale napríklad aj rastúca klientela z Izraela. Vznikli nenahraditeľné škody pre celý región, pretože cestujúci, hľadajúc zážitky, dobrodružstvá a oddych, využívali práve ubytovacie kapacity a služby, ktoré ponúka celý Tatranský región.

Nové vedenie letiska si okamžite uvedomovalo hĺbku a veľkosť problému. Ako uvádza výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Letisko Poprad-Tatry, a.s., Ing. Peter Dujava: „Výpadok cestujúcich a rušenie civilných letov sme museli zobrať ako fakt a okamžite v rámci krízového manažmentu hľadať nové cesty. Jedna z ciest je v cargu, ktoré sa nám podarilo na letisku úspešne spustiť. V krátkom čase sme zabezpečili flexibilnú prevádzkovú dobu letiska, podľa potrieb klientov, personál a techniku na vykládku, skladovanie a nakládku tovaru, profesionálny handling lietadiel od paliva po GPU vrátane transportu a ubytovania posádok.“

Ambíciou je, aby Letisko Poprad-Tatry patrilo medzi najlepších partnerov. Každý klient, ktorý by mohol využiť naše služby, musí vedieť že sme tu a že spravíme maximum pre splnenie jeho požiadaviek. A preto rozbiehame investície aj týmto smerom vrátane potrebnej infraštruktúry.

Druhá cesta je posilňovať spoluprácu s etablovanými leteckými školami, ktorým vyhovujú podmienky Letiska Poprad-Tatry. Už teraz sa ukazuje, že to bol správny krok, čo nám potvrdzuje nárast cvičných letov až o 70 %.

A v neposlednom rade, letisko nie je len pristávacia a vzletová dráha. Je to aj prirodzená pozornosť a záujem verejnosti. Meníme komunikáciu a veríme, že z letiska dokážeme vytvoriť obľúbený cieľ rodín. A keď sa situácia opäť vráti do normálneho stavu, všetky tieto zmeny už budú trvalo tvoriť hlavné piliere služieb letiska. Pridajú sa k pravidelným a nepravidelným linkám, na ktorých pracujeme a tešíme sa, kedy budeme môcť verejnosť informovať o ich spustení.

Text a foto: Letisko Poprad-Tatry /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.