MENU

Minister Naď hovoril o zabezpečení nových

3D rádiolokátorov pre Vzdušné sily OS SR


Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes prostredníctvom videohovoru spojil s ministrom obrany štátu Izrael Benjaminom Gantzom. Cieľom rozhovoru bolo naštartovať procesy potrebné k obstaraniu nových 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu, ktoré rezort obrany plánuje nakúpiť na základe vládou schváleného mandátu formou vláda-vláda od štátu Izrael.

Minister J. Naď preto počas rozhovoru oboznámil svojho izraelského kolegu s predstavou postupu a podmienkami v rámci obstarania. „Dlho nezodpovedaná otázka zabezpečenia vzdušného priestoru Slovenskej republiky už pozná konkrétnu odpoveď. Dostali sme mandát na realizáciu tohto projektu a ja verím, že sa nám v priebehu nasledujúcich týždňov podarí dorokovať potrebné podmienky a ďalšie kroky, ktoré budú smerovať k dosiahnutiu finálnej dohody,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň doplnil, že obe strany deklarovali pripravenosť začať práce v jednotlivých oblastiach prípravy celého kontraktu.

Dodal, že ak sa v zmysle vládou schváleného mandátu nepodarí uzavrieť dohodu do ‪31. marca 2021, bude rezort obrany rokovať s krajinami, ktoré sa v rámci medzinárodnej súťaže umiestnili ako ďalšie v poradí.

Šéf rezortu obrany oboznámil izraelského ministra obrany B. Gantza so základným časovým rámcom postupu prác, ako aj o pripravenosti začať práce v jednotlivých oblastiach prípravy kontraktu. Predstavil mu tiež základné požiadavky a podmienky vrátane časového rámca, zapojenia domáceho obranného priemyslu a taktiež požadované investície Slovenska v súvislosti s projektom obstarania novej rádiolokačnej techniky.

Vláda SR súhlasila s návrhom Ministerstva obrany SR na obstaranie 17 kusov 3D rádiolokátorov formou vláda-vláda z Izraela. Rozhodla tak na základe najlepšej ponuky, ktorá vzišla s realizovanej medzinárodnej súťaže a ktorá zohľadňovala nielen obstarávaciu cenu, ale taktiež otázku zapojenia domáceho obranného priemyslu v rámci celého životného cyklu, a tiež technické a operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.