MENU

Podmienky pri cestovaní do ČR a Rakúska

Užitočné informácie, ktoré sú určené pre občanov Slovenskej republiky pri plánovaní cesty zo SR do Českej republiky alebo Rakúska.

Česká republika

Od 3. decembra 2020 môžu rezidenti z červených krajín EÚ+ pricestovať do ČR z akéhokoľvek dôvodu (vrátane turistiky alebo rodinných návštev počas vianočných sviatkov), ale len s negatívnym výsledkom PCR testu (nie starším ako 72 hodín) a po predchádzajúcom vyplnení príjazdového formulára.

Vo výnimočných situáciách je možné podstúpiť PCR test najneskôr do 5 dní po príchode do ČR. Do negatívneho výsledku ohláseného príslušnej hygienickej stanici však nie je možné sa voľne pohybovať po území ČR. 

V prípade nevyhnutných ciest trvajúcich maximálne 24 hodín je možné pricestovať i bez negatívneho PCR testu a vyplnenia príjazdového formulára. Medzi nevyhnutné cesty nepatrí turistika, športové aktivity alebo návštevy reštaurácií. I v tomto prípade nie je povolené sa voľne pohybovať po území ČR. 

Rakúsko

Aktuálne cestovné odporúčania na stránke Spolkového ministerstva zahraničných vecí Rakúska.

Od 16. júna Rakúsko úplne uvoľnilo svoj hraničný režim so Slovenskom pre cesty tam aj späť. 

Vstup do Rakúska bez obmedzení (bez povinnosti 10-dňovej domácej karantény a negatívneho PCR testu) platí pre skupinu tzv. bezpečných krajín, vrátane Slovenska. Podmienkou zároveň je, že sa osoby zdržovali posledných desať dní výlučne v niektorom z týchto štátov.

Z dôvodu, že Rakúsko je krajina s vysokým podielom obyvateľov s migračným pozadím sa očakáva, že od 19. decembra 2020 do 10. januára 2021 bude pri návrate z rizikových krajín (kritérium: 14-dňová incidencia viac ako 100, čo aktuálne platí aj pre Slovensko) povinná 10-dňová karanténa.

Text a ilustračné foto: Letisko Košice

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.