MENU

I live my dream

Výcvik našich pilotov lietadiel F-16 v USA


Obstaranie novej techniky pre Vzdušné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky si vyžiadalo aj potrebu vycvičiť novú generáciu pilotov a technikov, ktorí budú na nej lietať a starať sa o ňu. Vzdušné sily tak stáli pred problémom vybrať nielen techniku, ale aj ľudí pre jej používanie a zabezpečenie. Tento proces sa začal temer súčasne s podpísaním zmluvy o nákupe lietadiel F-16. Využili sa pri ňom skúsenosti získané z výcviku posádok a obslúh vrtuľníkov UH-60M Black Hawk.

Slovenské vzdušné sily prechádzajú významným historickým míľnikom, čoho dôkazom je aj prebiehajúci modernizačný proces vo vojenskom taktickom letectve, ktorý predstavuje prechod na nový typ leteckej techniky. Výroba a dodávky 14 nových lietadiel F-16 Block 70 prebehnú v rokoch 2019 – 2024. Letecká technika bude dodávaná v období výcviku pilotného a technického personálu.

Zmluva o obstaraní lietadiel F-16 zabezpečuje výcvik 22 pilotov pre potreby Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorý sa v súčasnosti nachádza v úvodnej fáze. Vybraní piloti sú a budú vysielaní na výcvik do USA postupne v menších skupinách. Takáto forma výcviku bola dohodnutá pri spoločných rokovaniach s americkým partnerom a bude prebiehať počas celého obdobia, s predpokladom ukončenia v roku 2028.

Text: Marcela Vrábelová, Michal Stolár
Foto: USAF

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2020, ktorá vyšla 30. októbra 2020.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.