MENU

Vzdušné sily pomáhali v čase krízy

Šírenie ochorenia Covid-19 ovplyvnilo aj život príslušníkov Vzdušných síl OS SR, ktorí v období od marca do mája 2020 pomáhali v rámci domáceho krízového manažmentu pri realizácii opatrení prijímaných na boj s nákazou. Potrebné sily a prostriedky vzdušných síl boli od prvej chvíle udržiavané v pohotovosti a v prípade potreby pružne nasadzované. Nešlo iba o vykonávanie naliehavých letov, ale aj o prácu ľudí v teréne, a to na pozíciách, ktoré so službou vojenských profesionálov vzdušných síl nemajú inak nič spoločné.

Nasadenie leteckej techniky
V súlade s požiadavkami na urýchlenie distribúcie zdravotníckych zásob Vzdušné sily OS SR nasadili 27. marca vrtuľníky UH-60M Black Hawk z Vrtuľníkového krídla Prešov. Jedným z prvých letov bola doprava materiálu z centrálnych skladov Správy štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči pre zdravotnícke zariadenia v Bratislave. Na druhý deň, 28. marca, letecký špeciál L-410 Turbolet z Dopravného krídla Kuchyňa prepravil zdravotnícky materiál pre slovenských vojakov, ktorí práve pôsobili v operácii v Bosne a Hercegovine.

Následne 2. apríla v nočných hodinách posádka s lietadlom C-27J Spartan dopravného krídla zabezpečila repatriáciu slovenských občanov zo Spojeného kráľovstva, presnejšie zo škótskeho Aberdeenu prepravila na letisko Sliač slovenských študentov, ktorí požiadali o návrat do vlasti, a súčasne dopravila domov aj našich vojakov, ktorí tam uviazli počas dovolenky. Príslušníci Taktického krídla Sliač potom zabezpečili prevoz pasažierov do karantény zriadenej v Centre výcviku Lešt. Prepravný manéver prebiehal s dodržiavaním bezpečnostných opatrení na zabránenie šírenia nákazy Covid-19.

Text: Ján Begala
Foto: Alfonz Liška, VVzS

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2020, ktorá vyšla 30. októbra 2020.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.