MENU

Čo ponúka svet cvičných lietadiel

Výmena súčasnej bojovej leteckej techniky Vzdušných síl OS SR, reprezentovanej stíhacími lietadlami MiG-29 s analógovou avionikou, za lietadlá F-16 s pokročilou digitálnou avionikou si žiada prejsť na novú kvalitu aj v kategórii cvičnej leteckej techniky. Jednak pre jej vek, jednak pre jej avionické vybavenie. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky preto hľadá možnosti modernizácie podzvukového letectva.

„Kvalitný personál vyžaduje kvalitnú techniku a adekvátne podmienky na prípravu. Preto sa zaujímame o rôzne možnosti modernizácie techniky vzdušných síl vrátane cvičných lietadiel,“ uviedol 10. júla 2020 riaditeľ sekcie modernizácie MO SR a národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Ing. Jozef Zekucia. Pri obstaraní novej cvičnej leteckej techniky je potrebné odpovedať si na niekoľko otázok. Čo má nová cvičná letecká technika zabezpečiť a aké nároky budú na ňu kladené? V prvom rade bude slúžiť pri výcviku budúcich pilotov bojových lietadiel F-16. Je dôležité ujasniť si aj priebeh výcviku.

Prvých 6 pilotov z 22 sa už cvičí v USA. S výcvikom začali na lietadlách T-6A Texan II s rýchlosťou nad 500 km/h. Pokračujú na type T-38C Talon s nadzvukovou rýchlosťou nad 1300 km/h. Nasledovať bude preškolenie na lietadlá F-16 s rýchlosťou prekračujúcou dvojnásobne rýchlosť zvuku. Treba si odpovedať aj na otázku týkajúcu sa výcviku ďalšej generácie pilotov. Aký stupeň výcviku sa bude realizovať doma a aký v zahraničí?

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: autor, Aero Vodochody, Leonardo

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2020, ktorá vyšla 30. októbra 2020.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.