MENU

Letiskové zametače v Bratislave

odhŕňali prvý sneh z prevádzkových plôch


Technici zimnej údržby dnes začali s čistením a postrekom plôch letiska a odhŕňaním prvého snehu, ktorý napadol aj na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

Odnámrazovanie lietadiel kvôli nízkym teplotám už v týchto dňoch využívajú pred odletom viacerí leteckí dopravcovia, no letiskové zametače dnes odhŕňali sneh po prvý raz v zimnej letovej sezóne.

Technici zimnej údržby sa starajú prioritne o prevádzkyschopnosť hlavnej vzletovej a pristávacej dráhy letiska – dráhy 13-31, a následne o apron – odbavovacie plochy letiska určené pre parkovanie lietadiel. V období snehových zrážok majú technici na starosti fúkanie, zametanie, pluhovanie, frézovanie či posyp letiskovej dráhy, na čo využívajú letiskové zametače, ťahače, snehové frézy, sypač, letiskový postrekovač či traktory.

Na odnámrazovanie prevádzkových plôch má Letisko M. R. Štefánika k dispozícii tony močoviny a Transheatu a desať ton technickej soli. Klzkosť povrchu letiskovej dráhy merajú dispečeri letiskového prevádzkového dispečingu špeciálne upraveným vozidlom.

Okrem toho poskytuje letisko leteckým dopravcom službu odmrazovania letiadiel, ktorú vykonávajú špeciálne školení zamestnanci letiska v Bratislave na vyžiadanie kapitána lietadla, ak teplota vzduchu obvykle poklesne pod 3 stupne nad nulou v kombinácii zo zvýšenou vlhkosťou vzduchu. V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti. V prvej fáze odnámrazovania sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu (tzv. „de-icing“ lietadla), v druhej fáze prebieha postrek lietadla protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. V oboch prípadoch je kvapalina následne odsávaná špeciálnym zariadením.

Zimná prevádzka na bratislavskom letisku potrvá predbežne do konca marca 2020.

Text, foto a video: Letisko Bratislava /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.