MENU

5. pšu: ohliadnutie za letom

V auguste roku 2020 sa v priestore Hradiska pri Žiline uskutočnil výcvik príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. Cvičenie bolo zamerané na alternatívne spôsoby zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkom UH-60M Black Hawk z prešovského krídla.

Infiltrácia bola vykonávaná rôznymi metódami, napríklad Fast Rope (F.R.I.E.S – Fast Rope Insertion Extraction System), pri ktorej sú vojaci zasadení hrubým lanom. Na brzdenie, prípadne na zastavenie na lane, sa používa len trenie častí tela o lano, úchyt rukami a zalomenie lana nohami. Ďalšou metódou je RAPPELING, teda zlaňovanie vykonávané pomocou tenkých horolezeckých lán a zlaňovacích pomôcok.

Exfiltráciu vojaci vykonávali technikou SPIES (Special Patrol Insertion Extraction System), teda počas letu boli zaistení na lane pod vrtuľníkom. Takzvaný „strapec“ je spôsob vyzdvihnutia osôb prostredníctvom extrakčného lana v teréne neumožňujúcom pristátie vrtuľníka. Výcvik prebiehal v súčinnosti s Pohotovostným policajným útvarom Krajského riaditeľstva policajného zboru v Žiline.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: S-7, 5. pšu, por. Miroslava Mindárová, Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie, Ozbrojené sily SR /r

Súvisiaci článok:
ohliadnutie za letom II.: Výcvik „obojživelníkov“

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.