MENU

Tupolev Tu-160

Tridsaťtri rokov služby v diaľkovom letectve


Sovietsky, v súčasnosti ruský diaľkový strategický bombardér a nosič rakiet Ttu-160 je najväčším a najťažším bojovým lietadlom s meniteľnou geometriou krídla na svete. Vznikol ako odpoveď na vývoj bombardéra B-1 pre strategické letectvo USA v roku 1964. V sovietskom zväze podľa dostupných informácií zostavili požiadavky na vývoj vlastného stroja, ktorý by americký prekonával vo všetkých parametroch.

Požiadavky na vývoj nového strategického bombardovacieho lietadla boli konštrukčným kanceláriám (Opytnoje konstruktorskoje bjuro – OKB) P. O. Suchého a V. M. Miasičeva zadané 28. novembra 1967. Tupolevova OKB, zaneprázdnená inými projektmi, začala práce až v rokoch 1968-1969, pričom využila skúsenosti s vývojom nadzvukových bombardérov Tu-22 a Tu-22M a nadzvukového dopravného Tu-144.

Na jeseň 1972 komisia ministerstva leteckého priemyslu vyhodnotila návrhy. Za najlepší považovala projekt konštrukčného tímu Miasičeva, nasledovali projekty kancelárií Suchoja a Tupoleva. Projekt Miasiščevovej kancelárie mala realizovať OKB Tupoleva, ktorá to odmietla a pokračovala vo vývoji vlastného návrhu.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Alexander Golz, FAF, MO Ruska, UAC

Více se dočtete v časopisu Letectví+kosmonautika 11/2020, který vyšel 27. 10. 2020.

Obsah L+K 11/2020 naleznete – ZDE.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.