MENU

Blue Wings 2020

Izraelčania po prvý raz cvičili v Nemecku


V pondelok 17. augusta 2020 sa odohralo vo vzdušnom priestore nad západnou časťou Nemecka historické stretnutie. Dvojica viacúčelových stíhacích lietadiel Eurofighter s výsostnými znakmi Luftwaffe zabezpečila čestnú eskortu lietadla Gulfstream s Dávidovými hviezdami na krídlach.

Gulfstream G550 Nachshon Shavit pre elektronický prieskum pristál po 13. hodine na leteckej základni Nörvenich v západnej časti Spolkovej republiky Nemecko. Kapitánom lietadla bol veliteľ izraelských Aerokozmických síl generálmajor Amikam Norkin a jeho druhým pilotom podplukovníčka G., prvá žena veliaca peruti v Izraeli. Dvojicu letúnov Eurofighter EF-2000 viedol inšpektor Luftwaffe generálporučík Ingo Gerhartz.

Vojenská spolupráca Nemecka a Izraela sa za posledné roky dostala na kvalitatívne vyššiu úroveň. Už po dva roky (2017, 2019) sa lietadlá Luftwaffe zúčastnili na medzinárodnom cvičení Blue Flag na leteckej základni Uvda v južnej časti Izraelského štátu (písali sme o tom v prvých číslach L+K ročníkov 2018 a 2020). Recipročne po prvý raz sa teraz zúčastnili izraelské bojové lietadlá na cvičení Luftwaffe v nemeckom vzdušnom priestore, a to od 17. augusta počas dvoch týždňov.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Ralf Jahnke, Luftwaffe

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 10/2020, ktorý vyšiel 30. 9. 2020.

Obsah L+K 10/2020 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.