MENU

Ponuky na 3D radary predložilo MO SR

všetkých 10 oslovených krajín


Do stanoveného termínu, 30. septembra 2020, prijalo Ministerstvo obrany SR návrhy na dodanie 3D rádiolokátorov v rámci upravenej súťaže od vlád Francúzskej republiky, Holandského kráľovstva, Izraelského štátu, Maďarska, Poľskej republiky, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Spojených štátov amerických, Španielskeho kráľovstva, Talianskej republiky a Tureckej republiky, teda všetkých 10 oslovených krajín.

Oproti súťaži bývalého vedenia rezortu upravil minister obrany J. Naď súťažné podmienky aj v prospech domáceho obranného priemyslu. V praxi to znamená, že ponuky krajín môžu v rámci hodnotenia získať až 20 % podľa miery a formy deklarovaného zapojenia slovenského obranného priemyslu do procesu výroby a dodania rádiolokačnej techniky. V pôvodnej súťaži predstavovala podpora domáceho priemyslu iba 5 % z celkového hodnotenia projektov.

Na pôde rezortu obrany sa dnes uskutočnilo prípravné stretnutie projektového tímu 42 odborníkov na protivzdušnú obranu a rádiolokačnú techniku. Ten začne vyhodnocovaním predložených ponúk 5. októbra 2020, pričom finalizovať ich bude do konca mesiaca. Tri najlepšie ponuky z hľadiska kvality, transparentnosti a zapojenia domáceho priemyslu budú predložené na rozhodnutie ministrovi obrany SR. Finálne rozhodnutie príjme na základe návrhu ministra obrany až vláda SR.

„Fakt, že na našu výzvu s novými, transparentnejšími a pre Slovensko výhodnejšími súťažnými podmienkami reagovalo všetkých desať oslovených vlád dokazuje, že obstarávať sa dá aj inak, ako tomu bolo doteraz – transparentnou, ekonomicky výhodnejšou a zároveň kvalitatívne plne vyhovujúcou cestou tak pre vojakov, ako aj Slovensko a náš domáci priemysel,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň doplnil, že rezort obrany oslovil so žiadosťou o vládne návrhy krajiny, ktoré majú na dodanie 3D rádiolokátorov s požadovanými parametrami potrebné kapacity a komunikovali s ministerstvom o projekte už aj v minulosti.

Generálny riaditeľ sekcie modernizácie MO SR a národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Ing. Jozef Zekucia priblížil, že Slovensko požadovalo komplexné ponuky pre obmenu všetkých typov 3D rádiolokátorov, teda 6 ks stredného, 5 ks malého a 6 ks blízkeho dosahu, pričom požiadavkou boli tiež jednotlivé ponuky na každý typ 3D rádiolokátora samostatne. „Počítame s obstaraním 17 ks 3D rádiolokátorov v predpokladanej sume 155 090 000 eur s DPH, pričom súčasťou obstarania má byť aj dovybavenie palebných systémov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR potrebnou rádiolokačnou technikou,“ upresnil.

Trojdimenzionálne (3D) rádiolokátory budú slúžiť Vzdušným silám Ozbrojených síl SR na zabezpečenie nepretržitého rádiolokačného prieskumu, riadenia letovej prevádzky a zabezpečenia neustáleho prehľadu o vzdušnej situácii Slovenska v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS). Väčšina aktuálne využívaných 3D radarov na Slovensku je už po technickej životnosti.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.