MENU

Letecké jednotky USA na teritóriu Japonska

Nezanedbateľnú silu v oblasti východnej a severovýchodnej Ázie, ako aj regiónu západného Tichého oceánu tvoria letecké jednotky a útvary štyroch častí ozbrojených síl USA rozmiestnené na Japonských ostrovoch. Ich prítomnosť v tejto oblasti sa datuje od roku 1945.

Ešte pred oficiálnou kapituláciou Japonského cisárstva 2. septembra 1945 sa vylodili 28. augusta prvé americké sily na Japonských ostrovoch. Ozbrojené sily USA nato prevzali administratívnu moc a kontrolu nad japonskými vojenskými zariadeniami aj dozor nad demilitarizáciou a demokratizáciou spoločnosti a vznikom novej vlády. Až 8. septembra 1951 dohodou zo San Francisca bola obnovená formálna suverenita Japonského cisárstva a 28. apríla 1952 sa formálne skončila okupácia Japonska. Ostrovy Iwódžima (oficiálne Iótó) a Okinava však zostali pod správou USA do rokov 1968 a 1972.

Súčasne so spomenutou dohodou USA a Japonsko podpísali 8. septembra 1951 aj bezpečnostnú zmluvu. Na jej základe a ďalších dohôd zostali americké ozbrojené sily dodnes v Japonsku, kde tak majú stále umiestnených približne 50 000 svojich príslušníkov.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: USAF, US Navy, US Marine Corps

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 9/2020, ktorý vyšiel 2. 9. 2020.

Obsah L+K 9/2020 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.