MENU

Slovensko a Poľsko budú spolupracovať

v oblasti vojenského letectva


„Identifikácia nových príležitostí a možností spolupráce medzi Slovenskou a Poľskou republikou, ako aj snaha o spoločné riešenie výziev v politicko-vojenskej oblasti, môže prispieť k efektívnejšiemu naplňovaniu spoločných cieľov oboch krajín, tak v rámci EÚ a NATO, ako aj na regionálnej a bilaterálnej úrovni,“ uviedol to minister obrany Jaroslav Naď vo Varšave po podpise dohody o spolupráci v oblasti vojenského letectva s ministrom národnej obrany Poľskej republiky Mariuszom Błaszczakom. Počas jeho prvej oficiálnej návštevy Poľska rokoval tiež s ministrom zahraničných vecí Poľskej republiky Jacekom Czaputowiczom a predsedom Výboru pre národnú obranu Parlamentu Poľskej republiky Michalom Jachom.

„Podpisom dohody o spolupráci v oblasti vojenského letectva sme podnietili rozvoj cezhraničnej spolupráce medzi našimi krajinami v oblasti ochrany vzdušného priestoru. Poľsko už dlhšie prevádzkuje stíhacie lietadlá F-16 a ich skúsenosti zo zavádzania do výzbroje vzdušných síl budú pre Slovensko tiež prínosom,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany J. Naď. Zároveň priblížil, že cieľom dohody je stanoviť podmienky spolupráce v oblasti vojenského leteckého výcviku, cvičení a plnenia úloh spojených s ochranou vzdušného priestoru v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO – NATINAMDS. Taktiež vyzdvihol význam celého projektu, vďaka ktorému sa spolupráca v tejto oblasti rozšírila o ďalšiu krajinu Vyšehradskej skupiny.

„Meniace sa bezpečnostné prostredie, vznik nových výziev, ako aj adekvátna a promptná reakcia na ne. To je úloha, pred ktorou v súčasnosti stojí nielen naša krajina. Potvrdzujú to aj uplynulé mesiace. Preto je vytváranie príležitostí, ktoré umožňujú posilňovanie takejto spolupráce, dôležitým predpokladom ich úspešného zvládnutia,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď počas stretnutia so šéfom poľského rezortu diplomacie J. Czaputowiczom. „Euro-atlantické smerovanie oboch krajín, ako aj regionálna blízkosť a spoločné vízie v rámci V4 nás predurčujú ešte k užšej a efektívnejšej spolupráci,“ dodal. Zároveň ocenil nedávnu revíziu poľskej národnej bezpečnostnej stratégie.

Témou stretnutí ministra Naďa s poľskými partnermi bolo aj aktuálne predsedníctvo Poľskej republiky vo formáte V4. „Verím, že poľské predsedníctvo vo V4 bude pokračovať v naštartovanom trende posilňovania regionálneho významu Vyšehradskej skupiny, pretože práve „jednotný hlas“ vytvára príležitosť, ako spoločne presadzovať priority a ciele v oblasti obrany a bezpečnosti, ktoré naše krajiny spájajú,“ vyzdvihol regionálny význam spolupráce krajín V4 minister obrany Jaroslav Naď. Taktiež ocenil, že prioritou poľského predsedníctva je spolupráca v rámci EÚ a NATO, ako aj v oblasti riešenia epidemiologických kríz a kybernetickej bezpečnosti.

Šéfovia rezortov obrany hovorili aj o možnostiach rozvoja spolupráce podnikov domáceho obranného priemyslu. „Podpora slovenských zbrojárskych firiem patrí medzi naše prioritné oblasti, a aj preto jej venujeme náležitú pozornosť. Prieniky možnej spolupráce pri modernizačných projektoch vytvárajú pre Slovensko priestor, ako zviditeľniť a ponúknuť kvalitné produkty týchto podnikov zahraničným partnerom,“ uviedol minister obrany J. Naď. Pri tejto príležitosti informoval poľského ministra národnej obrany M. Błaszczaka o aktivitách rezortu na plánovanej medzinárodnej výstavy IDEB 2020, ktorá sa uskutočni koncom októbra v Bratislave.

Minister J. Naď predstavil poľským kolegom priority a ciele slovenského rezortu obrany v aktuálnom volebnom období. Taktiež ich informoval o plánovanej revízii strategických dokumentov – Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR. Stretnutie bolo venované aj plneniu záväzkov oboch krajín v rámci EÚ a NATO.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ministerstvo národnej obrany Poľskej republiky

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.