MENU

Prvý let po uvoľnení opatrení na letisku Košice

opäť symbolicky s Českými Aerolíniami


Od 13. marca boli v dôsledku opatrení prijatých na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 zakázané medzinárodné lety s miestom pristátia na území SR. V Košiciach tak boli zrušené odlety a prílety všetkých leteckých spoločností (Austrian Airlines, České aerolínie, Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air).

Rozhodnutím krízového štábu zo dňa 9. 6. 2020 je umožnený voľný pohyb osôb smerom na Slovensko bez nutnosti povinnej 14-dňovej karantény z nasledujúcich 19 krajín: Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Chorvátsko, Island, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Slovinsko a Švajčiarsko.

Vzhľadom na zmierňovanie jednotlivých opatrení a postupné otváranie slovenských hraníc sa po trojmesačnej prestávke vracia pravidelná letecká prevádzka aj na letisko Košice. 

Prvým lietadlom, ktoré pristálo v Košiciach po uvoľnení opatrení bol stroj typu ATR 72 Českých aerolínií na pravidelnom lete z Prahy. Jeho podvozok sa dotkol vzletovej a pristávacej dráhy v pondelok 15. júna presne o 13.45 a do Košíc dopravil 31 cestujúcich. Následne do Prahy o 14.30 odletelo 17 cestujúcich z Košíc. Vzhľadom na fakt, že potenciálni cestujúci mali pochybnosti či sa tento let uskutoční je to vynikajúce číslo. 

Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice povedal: „Sme veľmi radi, že na letisko Košice sa aspoň čiastočne vracia život. Po trojmesačnej pauze srdečne v Košiciach vítame České aerolínie na pravidelnej linke z Prahy, ktorá je v prevádzke už od roku 1924. Historicky prvá pravidelná linka na letisku Košice je tak aj prvou, ktorá sa vracia do Košíc po troch najhorších mesiacoch pre letecký priemysel v dejinách. Je pred nami ešte veľmi dlhá a náročná cesta k obnove letovej prevádzky na úroveň spred vypuknutia pandémie. So silnou podporou oboch našich akcionárov, v intenzívnej spolupráci s našimi stabilnými leteckými partnermi, akými sú aj České aerolínie, a s odhodlaním našich skúsených zamestnancov sme na túto cestu dobre pripravení.“

Ján Tóth, obchodný riaditeľ spoločnosti České aerolínie povedal: „Náš dnešný let Praha – Košice – Praha je ďalším dôležitým krokom pri postupnom obnovovaní liniek Českých aerolínií. Na tejto pravidelnej linke budeme zatiaľ lietať 3-krát týždenne každý pondelok, stredu a piatok popoludní. Postupne bude frekvencia letov narastať a návrat na pôvodnú úroveň 13 letov za týždeň je očakávaný od 1. 9. 2020. Vďaka postupnému obnovovaniu prevádzky na ďalších linkách ČSA budú mať naši klienti vedľa spojenia do Prahy možnosť využiť taktiež nadväzné lety z Prahy do našich európskych destinácií,“ dodal Tóth.  

Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines, ktorá prevádzkuje linku z Viedne do Košíc. Prvý let je naplánovaný na 22. 6. 2020. Lety z Košíc do Viedne sa budú prevádzkovať pravidelne 4-krát do týždňa, a to každý pondelok popoludní, štvrtok ráno a popoludní a v sobotu ráno. Z Viedne do Košíc sa bude lietať v pondelok popoludní, v stredu večer, štvrtok popoludní a v piatok večer. Očakáva sa, že na jeseň 2020 bude frekvencia letov späť na pôvodných 13 letov ako to bolo pred ich obmedzením.

Obnovenie leteckých spojení leteckými spoločnosťami Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air závisí od rozhodnutia jednotlivých spoločností, ako aj rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR a vlády SR.

Pre všetky letecké spoločnosti platia všeobecne platné pravidlá nosenia rúšok počas celej doby letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov. Odporúčame sledovať podmienky uverejnené na webových stránkach jednotlivých leteckých spoločností a aj webové stránky letiska Košice.

V súvislosti s letnou charterovou sezónou 2020 sa predpokladá, že na dovolenky z Košíc sa bude lietať do prímorských destinácií v Bulharsku, Grécku a na Cypre s leteckými spoločnosťami Smartwings a Bulgaria Air. Možnosti letov do iných krajín závisia na rozhodnutí Ústredného krízového štábu SR a vlády SR. Bližšie informácie budú upresnené čoskoro. 

Na základe opatrení z Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky letisko Košice pripravilo súbor bezpečnostných a hygienických opatrení. Ich cieľom je vytvoriť bezpečné prostredie pre cestujúcich odlietavajúcich aj prilietavajúcich do Košíc a rovnako aj pre zamestnancov letiska Košice.

Súbor prijatých opatrení: 

  • Vstup do terminálu letiska Košice je povolený len pre osoby s rúškom prekrývajúcim dýchacie cesty. Všetci cestujúci budú povinní nosiť rúška po celú dobu pobytu na letisku i počas celého trvania letu.
  • Termokamery v priestoroch letiska Košice monitorujú teplotu prilietavajúcim cestujúcim, ktorí to ani nebudú vnímať a ani ich to nebude obmedzovať. Taktiež sme technicky vybavení aj na plynulé meranie teploty odlietavajúcim cestujúcim.
  • Všetci zamestnanci letiska Košice, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s cestujúcimi, sú vybavení osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami (rúška, rukavice a podľa potreby aj štíty a na vybavovacích pultoch máme umiestnené pevné prekážky resp. plexisklá na pultoch).
  • Označenie dvojmetrových odstupov – medzi cestujúcimi stojacimi v radoch sú tieto odstupy označené vo všetkých priestoroch letiska Košice.
  • Dezinfekcia rúk pre cestujúcich je k dispozícii pri vstupe do terminálu a na viacerých miestach v termináli a toaletách. Pravidelne a vo zvýšenej miere sa vykonáva dezinfekcia dotykových plôch, hygienických zariadení a všetkých priestorov letiska Košice.
  • Na celkovú rozlohu terminálu 2700 m2 máme k dispozícii 54 dávkovačov dezinfekcií, to znamená že 1 dezinfekcia je na 50 m2. Pred otvorením terminálu sa letisko Košice dezinfikovalo ozónom a tento typ dezinfekcie sa bude opakovať na pravidelnej báze.
  • Zmenami prešiel systém vzduchotechniky – boli vymenené filtre vo vzduchotechnike a nakúpené do zásoby ďalšie, aby sa mohlo pristúpiť k intenzívnejšej výmene.
  • Na pravidelnej báze sa dezinfikujú povrchy aj elektrostatickým nábojom polymérovou dezinfekciou. Pravidelne sa dezinfikujú kľučky, madlá, vozíky na batožinu … .
  • Prístroje, ktoré pracujú na báze aerosólov, sú znefunkčnené (napr. sušiče rúk na WC).
  • V priestoroch letiska, pred vstupom do terminálu letiska, pri checkinoch, pri gatoch a v príletovej hale sa nachádzajú informačné tabule pre cestujúcich, ktoré informujú o povinnosti nosiť rúška a dodržiavať odstupy 2 m medzi cestujúcimi.

Text a foto: Letisko Košice /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.