MENU

Letectvo Japonských pozemných síl sebaobrany

v roku 2020


Dňa 8. mája 2020 boli na základňu americkej námornej pechoty v Iwakuni v Japonsku dodané prvé dva konvertoplány V-22 Osprey určené pre letectvo Japonských pozemných síl sebaobrany. Začala sa tak ďalšia etapa modernizácie a rozšírenia ich schopností na ochranu exkluzívnej ekonomickej zóny Japonska, ako aj jeho teritória.

Po bezpodmienečnej kapitulácii Japonského cisárstva v roku 1945 nasledovala demilitarizácia štátu a spoločnosti. Obranu ostrovov prevzali okupačné mocnosti, hlavne USA. Nová japonská ústava z roku 1947 zakazovala výstavbu ozbrojených síl. Preto sú do dnešných dní Japonské sily sebaobrany policajnými silami a ich príslušníci civilnými úradníkmi.

Po rozpútaní vojny v Kórei v roku 1950 sa väčšina amerických okupačných síl presunula na Kórejský polostrov a Japonsko zostalo bez adekvátnej obrany, čo viedlo 10. augusta 1950 k vzniku Národnej policajnej zálohy (Keisatsu Yobitai), ktorá mala zabezpečiť poriadok a presadenie zákonov, zastaviť zahraničných agresorov či vnútorného nepriateľa.

Text: Alexander Golz, RNDr. Michal J. Stolár
Foto Autori, Ralf Jahnke, Enstrom, JGSDF, US Army, USMC

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 6/2020, ktorý vyšiel 3. 6. 2020.

Obsah L+K 6/2020 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.