MENU

Vláda SR schválila návrh ministra obrany

na rekonštrukciu letiska Kuchyňa


Vláda SR včera na rokovaní schválila návrh ministra obrany SR Jaroslava Naďa na zrušenie procesu obstarávania viacúčelových taktických vozidiel 4x4. Zároveň súhlasila aj so začatím obstarávania nevyhnutnej obnovy a rekonštrukcie vojenského letiska Kuchyňa.

Minister obrany Jaroslav Naď ocenil rozhodnutie vlády v súvislosti so zrušením plánovaného nákupu vozidiel 4×4 pre Ozbrojené sily SR. Na jeho netransparentnosť upozorňoval totiž už v minulosti. „Vozidlá tak, ako boli nakonfigurované, nevyhovujú požiadavkám ozbrojených síl a navyše, proces nebol ani len z hľadiska príprav dotiahnutý do konca,“ zdôraznil. Podľa jeho slov je nespochybniteľné, že vojaci novú techniku potrebujú, avšak obstaraná musí byť transparentne, systémovo a účelovo.

V súvislosti s rekonštrukciou vojenského letiska Kuchyňa minister vysvetlil, že hlavným dôvodom je potreba vytvoriť dostatočný odstavný priestor pre lietadlá C-27J Spartan a L-410 Turbolet. „Okrem toho tu budeme potrebovať premiestniť techniku z Letiska Sliač, ktoré musíme pripraviť na dodanie stíhacích lietadiel F-16. V Kuchyni preto obnovíme prevádzkové plochy a prispôsobíme infraštruktúru tak, aby vyhovovala súčasným potrebám. S obnovou plánujeme začať ešte tento rok,“ povedal.

Súčasťou prác na letisku Kuchyňa má byť podľa vládou schváleného materiálu rekonštrukcia a rozšírenie existujúcej prevádzkovej plochy, zriadenie jej odvodňovacieho systému a vybudovanie nového osvetlenia. Predpokladané celkové náklady na projektovú dokumentáciu pre stavebné konanie a realizáciu stavby spolu s autorským dohľadom sú vo výške 5 042 118,66 € vrátane DPH.

Text a ilustarčné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.