MENU

TUKE Space Forum:

SOFIA, observatórium medzi nebom a zemou


Webináre „Diskusie s vedcami“ sú realizované v rámci projektu TUKE Space Fórum a približujú verejnosti vybrané experimenty súčasného vesmírneho výskumu. Prednášajúcimi na týchto webinároch sú poprední predstavitelia týchto experimentov. Dôraz sa kladie na diskusiu po prednáške, v ktorej môže každý položiť prednášajúcim svoje otázky.

Webináre pripravené pre prvý polrok 2020 zahŕňajú najhorúcejšie témy súčasného výskumu vesmíru. Od výskumu gravitačných vĺn, čiernych dier, exoplanét, tmavej hmoty a energie cez ochranu planéty Zem pred nárazmi asteroidov a mapovanie hviezd, po výskum systému Slnko-Zem, cez prieskum magnetosféry Zeme a slnečného vetra.

Doteraz prebehli tri TUKE Space Fórum webináre. Prvý bol venovaný misii HERA. HERA je prvá misia ľudstva k binárnemu systému astreroidov. Je príspevkom Európskej vesmírne agentúry ESA do veľkolepého experimentu, ktorého výsledkom bude technika na obranu našej planéty pred asteroidmi. Druhý webinár bol venovaný misii Gaia. Cieľom Gaia misie je vytvorenia najpresnejšieho 3D katalógu hviezd a astronomických objektov doteraz. O misii hovoril Timo Prusti, pôsobiaci ako Gaia Project Scientist. Tretí webinár bol o misii Athena. To je misia ESA na skúmanie vývoja baryónovej hmoty vo vesmíre a aj na sledovanie tých najvačších zrážok vo vesmíre, zrážok supermasívnych čiernych dier.Misiu Athena predstavil Matteo Guainazzi, Study Scientist pre ESA misiu Athena.

Na jar projekt prinesie ďalších šesť webinárov. Tie sa konajú v stredu a najbližšie tri budú venované misiám Euclid, SMILE a observatóriu SOFIA.

Najbližšia, štvrtá prednáška-webinár TUKE Space Forum bude venovaná unikátnemu observatóriu SOFIA. Veď uznajte sami, veľký 20 tonový teleskop na palube Boeingu 747, to je taká technická lahôdka, aká sa len tak nevidí. SOFIA prináša spojenie výhod vesmírnych a pozemných teleskopov v jednom.

O lietajúcom observatóriu SOFIA nám porozpráva a na naše otázky odpovie Bernhard Schulz, Deputy Science Mission Operations Director observatória SOFIA.

Názov prednášky: Veda s observatóriom SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy)

Termín: Streda 15. apríla 2020 o 16.00.

Krátko o čom prednáška bude a prednášajúcom:

Infračervené žiarenie je kľúčová časť elektromagnetického spektra pre štúdium vzniku a evolúcie hviezd, galaxií, planét a medzihviezdneho média. No táto časť spektra je absorbovaná vodou v atmosfére.

SOFIA je spoluprácou USA a Nemecka, prinášajúca 2,7 m ďalekohľad, ktorý je vynášaný do stratosféry silne modifikovaným Boeingom 747-SP, nad viac ako 99% vodnej pary atmosféry. Prezentácia poskytne prehľad o možnostiach observatória vrátane niekoľkých ilustratívnych vedeckých aplikácií. O prednášajúcom:

Bernhard Schulz je nemecký astrofyzik s výrazným prínosom v oblasti infračervených vesmírnych inštrumentov. Medzi jeho vedecké záujmy patria aktívne galaktické jadrá, ultrajasné galaxie, prach a medzihviezdne médium, ale aj malé objekty slnečnej sústavy.

Prednáška prebehne telekonferenčne cez Zoom na adrese: https://zoom.us/j/7312925489.

Otázky Bernhardovi Schulzovi môžete klásť cez slido, event code #49461.

Web projektu: spaceforum.sk.

TUKE Space Forum je projekt realizovaný na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) podporovaný Európskou vesmírnou agentúrou ESA pre zvýšenie povedomia o vesmírnom výskume a technológiách s ním spojených.

Text: Ústav experimentálnej fyziky SAV, Technická univerzita v Košiciach
Ilustračné foto: NASA

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.