MENU

Ozbrojené sily zabezpečili prepravu vzoriek

vojenským vrtuľníkom Black Hawk


Profesionálni vojaci z Vrtuľníkového krídla v Prešove prepravili vojenským viacúčelovým vrtuľníkom UH-60M Black Hawk do laboratória v Trenčíne vzorky, ktoré boli odobraté obyvateľom rómskych komunít v uplynulých dňoch v súvislosti so šírením vírusu COVID-19. V rámci druhého prevozu prepravili celkovo 29 výterových vzoriek z Fiľakova a Jelšavy.

„Som veľmi rád, že našu novú leteckú techniku – vrtuľníky Black Hawk, môžeme využiť práve v týchto časoch, na pomoc a v prospech občanov Slovenska. Aj vďaka nej vieme zabezpečiť prepravu zdravotníckeho materiálu vrátane výterových setov a následne aj ich odobratých vzoriek efektívne, čim prispievame k urýchleniu celého procesu testovania,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ako doplnil, ozbrojené sily sú pripravené naďalej plniť požiadavky ústredného krízového štábu, ako aj úlohy v rámci domáceho krízového manažmentu, a to 24 hodín denne, 7 dni v týždni.

V súčasnosti je na pomoc Ústrednému krízovému štábu SR celkovo nasadených takmer 400 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Na odberoch vzoriek v rómskych komunitách sa aktuálne zúčastňuje do 200 profesionálnych vojakov. Vojaci zároveň plnia asistenčné úlohy na viacerých hraničných priechodoch, či v nemocniciach. Na hladký priebeh celej aktivity dohliadajú odborníci na civilno-vojenskú spoluprácu Síl pre špeciálne operácie, pričom samotné testovanie realizuje zdravotnícky personál Úradu hlavného lekára OS SR.

Ozbrojené sily SR budú na základe požiadaviek Ústredného krízového štábu SR aj v nasledujúcich dňoch pokračovať v testovaní v ďalších marginalizovaných komunitách, pričom celkovo plánujú tieto odbery realizovať v rámci 33 rómskych komunít.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.