MENU

OS SR ponúkli letové hodiny z programu SALIS

pre dopravu zdravotníckeho materiálu


Ozbrojené sily ponúkli letové hodiny, ktoré majú predplatené v rámci programu SALIS, pre dopravu zdravotníckeho materiálu. Výhodou využitia takejto prepravy je, že je zabezpečovaná veľkokapacitným transportným lietadlom. V permanentnej pohotovosti na prepravu materiálu podľa požiadaviek Ústredného krízového štábu SR sú naďalej aj dopravné lietadlá a vrtuľníky Ozbrojených síl SR.

„Ponúkli sme však aj využitie našej strategickej rezervy v doprave v rámci projektu SALIS pre zabezpečenie pomoci občanom Slovenskej republiky,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko. Zároveň vysvetlil, že ozbrojené sily disponujú v rámci spojeneckého projektu SALIS strategickou leteckou dopravnou kapacitou v podobe veľkokapacitných transportných lietadiel, ktoré sú pravidelne využívané na prepravu osôb a materiálu.

Profesionálni vojaci sa naďalej podieľajú aj na ochrane hraničných priechodov a asistencii pri vstupoch do nemocníc. Okrem bratislavských Kramárov a nemocnice v Trebišove nasadili od dnešného dňa vojakov aj na asistenciu pri vstupe do nemocníc v Martine, Nitre a Nových Zámkoch. „Zároveň sme pripravení nasadiť ďalšie sily a prostriedky podľa požiadaviek Policajného zboru SR a Ústredného krízového štábu SR,“ zdôraznil generál Zmeko.

Vojenské zdravotníctvo nasadilo 28 lekárov a 64 zdravotných sestier v civilných zdravotníckych zariadeniach. Zároveň je 13 kontajnerov z poľnej nemocnice využitých k rozdeľovaniu prichádzajúcich pacientov v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.