MENU

Vážny úraz turistu pod Kriváňom

Dnes, v nedeľu 15. marca, ráno prišlo na stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Poprade volanie o pomoc. Po neodkladnom vzlete smeroval vrtuľník spoločnosti Air – Transport Europe do Starého Smokovca, kde sa na palubu k leteckým záchranárom pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby.

Posádka záchranárskeho vrtuľníka tak nabrala smer pod vrch Kriváň. Jeden člen zo skupiny turistov, ktorí plánovali výstup na Kriváň sa pošmykol a padal dole strmým terénom približne 200 metrov. Lekár spolu s horským záchranárom boli k zranenému, ktorý sa nachádzal v exponovanom a mimoriadne šmykľavom teréne, vysadení pomocou palubného navijaka.

23-ročný Slovák utrpel rozsiahle poranenia viacerých častí tela a jeho zdravotný stav sa začal zhoršovať. Záchranári ho pripravili na okamžitú evakuáciu z miesta pomocou evakuačnej siete. Pri najbližšom mieste na medzipristátie doplnili pacientovi ošetrenie, preložili ho na palubu vrtuľníka a odleteli do popradskej nemocnice, kde bol v kritickom stave s poruchou vedomia odovzdaný do ďalšej starostlivosti lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej starostlivosti.

Text a foto: Air – Transport Europe /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.