MENU

Antonov oslávil okrúhle výročia

60 rokov An-24, 50 rokov An-26


Ukrajinský štátny podnik Antonov 18. októbra 2019 oslávil na svojom letisku Hostomeľ ležiacom 20 km severozápadne od Kyjeva 60-ročné jubileum vzletu úspešného dopravného lietadla An-24 a 50. výročie vzletu jeho derivátu, An-26.

V oboch našich krajinách je dnes história prevádzky lietadiel Antonov An-24 a An-26 temer zabudnutá. Pritom dlhé roky oba typy lietadiel zabezpečovali v Československej a potom v Českej i Slovenskej republike bez väčších problémov a mimoriadnych situácií leteckú dopravu osôb a materiálu pre ministerstvo vnútra, ako aj ministerstvo obrany a armádu. Až takmer na konci prevádzky došlo ku tragickej katastrofe lietadla An-24 Vzdušných síl Slovenskej republiky.

Štátny podnik Antonov (predtým Letecký vedeckotechnický komplex Olega Konstantinoviča Antonova) si však 60-ročné jubileum vzletu úspešného dopravného lietadla An-24 a 50-ročné jubileum vzletu jeho pokračovateľa uctil slávnostnou prezentáciou lietadiel pochádzajúcich z konštrukčnej kancelárie O. K. Antonova malým leteckým dňom so statickými a letovými ukážkami. Zamestnanci, piloti, konštruktéri, veteráni vývoja oboch legendárnych lietadiel, vojenskí letci aj pozvaní návštevníci sa tak vlani 18. októbra stretli na podnikovom letisku Hostomeľ, aby si pripomenuli tieto dve významné výročia dopravného letectva.

Text: Alexander Golz, Valerij Romanenko, Michal J. Stolár
Foto: autori, AČR, Antonov

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 3/2020, ktorý vyšiel 4. 3. 2020.

Obsah L+K 3/2020 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.