MENU

Ak by Slovensko nekúpilo stíhacie lietadlá,

o prácu by prišli stovky ľudí


Ak by Slovensko nekúpilo stíhacie lietadlá, o prácu by prišli stovky ľudí a ochrana vzdušného priestoru by stála viac ako 50 miliónov eur ročne. Slovenská republika by následne iným ozbrojeným silám musela umožniť využívanie našich letísk. Jednalo by sa o stratu našej obranyschopnosti aj suverenity na letiskách.

Slovenské ozbrojené sily by stratili prakticky natrvalo svoju pozíciu v ochrane vzdušného priestoru, a to ako jeden z mála štátov v Európe. Ide o nespochybniteľné fakty na základe dôkladných odborných analýz. Ministerstvo obrany SR sa preto dôrazne ohradzuje voči medializovaným tvrdeniam, ktoré zazneli v Rádiu Expres, že ochrana vzdušného priestoru spojencami by daňových poplatníkov ročne stála „iba“ 10 miliónov eur.

Rezort obrany zároveň odmieta, aby obrana a bezpečnosť Slovenskej republiky a jej občanov, boli predmetom politického súboja. Je absolútne vylúčené, aby ochrana vzdušného priestoru bola zabezpečená iba 3D rádiolokátormi, ako to tvrdí jedna z politických strán, ktorá túto tému zneužíva klamstvami. Ochrana vzdušného priestoru je komplexný systém prvkov, ktoré sa nedajú od seba oddeliť.

Je tiež dôležité pripomenúť, že regióny v okolí Sliača a Záhoria (letisko Kuchyňa slúži okrem dopravného aj ako záložné letisko pre stíhacie lietadlá), sú vyslovene naviazané na letecké základne. Navyše prítomnosť vojakov v týchto lokalitách výrazne zvyšuje aj príjmy v oblasti cestovného ruchu, keďže na letiskách sa často konajú medzinárodné cvičenia a vlastné ubytovacie kapacity ozbrojeným silám nestačia.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.