MENU

Keď nie je leteckých záchranárov potreba

a napriek tomu sú na správnom mieste


V sobotu 25. januára, po ukončení pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v bulharskom Bansku, sa k posádkam leteckých záchranárov Air – Transport Europe dostalo od miestnej horskej záchrannej služby hlásenie s prosbou o urgentný zásah pre zraneného horolezca. Pri lezení najväčšieho ľadopádu Skakavica v pohorí Rila spadol a utrpel vážne poranenie dolnej končatiny.

Vzhľadom na ukončenie pretekov a možnosti využitia záchrany leteckou technikou vzlietli oba vrtuľníky a smerovali k miestu určenia. Jeden vrtuľník vysadil lekárku k zranenému, 30-ročnému horolezcovi z paluby vrtuľníka pomocou navijaka. Druhý vrtuľník medzitým pristál na najbližšom vhodnom hrebeni.

Zranený muž bol v starostlivosti horských záchranárov, lekárka mu poskytla potrebné ošetrenie a spoločnými silami ho pripravili na evakuáciu z miesta. Následne smeroval pilot vrtuľníka k najvyššie položenému hrebeňu pohoria (2540 m.n.m.), kde už čakal záchranársky tím s druhým vrtuľníkom. Na jeho palubu pacienta následne preložili, záchranári mu doplnili ďalšiu liečbu a s podozrením na poranenie panvy a zlomeným stehnom ho v stabilizovanom stave ďalej letecky transportovali do nemocnice Sv. Anny v Sofii.

Celá záchranná akcia prebehla vďaka výbornej koordinácii s miestnou horskou záchrannou službou a ostatnými záchrannými zložkami.

Text a foto: Air – Transport Europe /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.