MENU

Slovenskí leteckí záchranári aj tento rok

asistujú na SP v alpskom lyžovaní žien


Dva záchranárske vrtuľníky spoločnosti Air – Transport Europe odleteli začiatkom tohto týždňa z Popradu so svojimi posádkami na Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien do bulharského Banska, ktorý bude trvať v dňoch 24. až 26. januára 2020.

Počas trvania pretekov budú zabezpečovať poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti leteckou technikou prípadným zraneným pretekárkam.

„Aj tento rok sme boli požiadaní o zabezpečenie leteckej záchrannej služby na pretekoch s tým rozdielom, že oproti minulému roku, kedy tam letel len jeden vrtuľník, budú na tohtoročnom Svetovom pohári prítomné dva slovenské záchranárske vrtuľníky. Vrtuľník Bell 429 bude v areáli pripravený na okamžitý zásah priamo na zjazdovkách, pričom záchranári budú pri záchrane využívať palubný navijak. Druhý vrtuľník Agusta A109K2 bude k dispozícií pre potreby transportu zranených do vzdialenejších nemocníc, napríklad do Sofie,“ priblížila MUDr. Iveta Križalkovičová, ktorá si ako lekárka asistenciu na pretekoch vyskúšala už predošlý rok.

Oba vrtuľníky vyštartovali z Popradu v pondelok napoludnie, aby tak kvôli nie veľmi priaznivej predpovedi počasia, mali dostatočnú časovú rezervu na prílet do Banska. Po dotankovaní paliva v Košiciach smerovali do rumunského mesta Temešvár (Timisoara), kde opäť dotankovali palivo a nasledujúci deň pokračovali do bulharskej Sofie, odtiaľ priamo do Banska. Včera prebehla koordinačná porada s nácvikom evakuácie figuranta priamo z lyžiarskeho svahu za asistencie miestnych záchranných zložiek. Od dnešného dňa tak budú vrtuľníky nasadené pre prípadnú záchranu zranených leteckou technikou.

„Na podujatie boli vyslané vrtuľníky mimo záchranného systému, preto prevádzka leteckej záchrannej služby na Slovensku nebude nijakým spôsobom obmedzená,“ uzavrela MUDr. Križalkovičová. Všetkým pretekárkam držíme palce, samozrejme veríme, že práve naša Petra Vlhová sa opäť postaví na stupeň víťazov.

Text a ilustračné foto: Air – Transport Europe /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.