MENU

Rok 2019 bol pre letisko Košice

druhým najúspešnejším v histórii


Po tretíkrát v histórii a druhýkrát za sebou sa letisku Košice podarilo prekročiť hranicu 500 000 vybavených cestujúcich. Prevádzkové výsledky letiska Košice potvrdzujú, že počet cestujúcich rastie už niekoľko rokov za sebou a letisko Košice sa stalo letiskom prvej voľby pre obyvateľov v našej spádovej oblasti.

Rok 2019 bol na letisku Košice mimoriadne turbulentný. České aerolínie zrušili v januári linku do Bratislavy. V marci boli celosvetovo uzemnené lietadlá Boeing 737 MAX, ktoré síce do Košíc nikdy nelietali, ale malo to na letisko dopad hneď v ďalších mesiacoch. V apríli nasledoval prvý let leteckej spoločnosti Ryanair. V septembri Turkish Airlines pozastavili kvôli uzemneniu lietadiel Boeing 737 MAX linku do Istanbulu a následne Ryanair zrušil linku Košice-Southend. Toto spojenie sa však spoločne s Ryanairom podarilo od apríla 2020 nahradiť atraktívnejším, a to spojením na letisko Londýn Stansted, ktoré má lepšiu geografickú pozíciu. V októbri bola opätovne spustená priama linka Eurowings na ich hlavné letisko Düsseldorf.

Počas roka 2019 prešlo bránami letiska Košice celkovo 558 064 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 3 % respektíve o 16 038 cestujúcich v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Na pravidelných linkách bolo prepravených 370 583 cestujúcich, chartrové lety využilo 184 742 cestujúcich a lety všeobecného letectva 2739 cestujúcich.

Najžiadanejšou pravidelnou destináciou bol v roku 2019 Londýn Luton, nasledovaný Viedňou, Prahou, Varšavou, Londýnom Southend, Instanbulom, Düsseldorfom a Mníchovom. Celkovo využilo pravidelné lety 370 583 cestujúcich.

Celoročné chartrové lety predstavujú opäť jeden z najvýraznejších míľnikov roka, keďže boli pre košické letisko historicky najúspešnejšie s 184 742 cestujúcimi a medziročným nárastom 9 %. Veľmi dôležitým faktorom bolo aj predĺženie letnej chartrovej sezóny, takže dovolenkári mohli z Košíc lietať k moru už od polovice apríla až do konca októbra.

Celoročne chartrové lety využilo 184 742, tj. 33 % z celkového počtu cestujúcich. Toto číslo zahŕňa všetky charterové lety, teda nielen dovolenkové chartre k moru, ale populárne jarné či jesenné pútnické zájazdy do Tel Avivu a počas uplynulého roka aj chartrové lety s hokejovými tímami a fanúšikmi, ktorí prileteli do Košíc na hokejové majstrovstvá sveta. Celkový medziročný nárast pri všetkých chartrových letoch bol 9 % čo predstavuje 15 163 cestujúcich. Najžiadanejšími destináciami počas tohoročnej chartrovej sezóny boli Antalya s 75 441 cestujúcimi, Burgas s 28 018 cestujúcimi a Rodos s 15 432 cestujúcimi.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej: „Rok 2019 bol veľmi náročný pre celý letecký priemysel a uzemnenie lietadiel typu Boeing 737 MAX malo vplyv aj na letisko Košice. Napriek všetkým negatívam, ktoré rok 2019 priniesol sme boli schopní rásť a z hľadiska počtu vybavených cestujúcich ide o druhý najlepší rok v histórii letiska. Úprimne ďakujem všetkým cestujúcim, ktorí v uplynulom roku využili služby letiska Košice, našim obchodným partnerom a našim vynikajúcim zamestnancom.“

Aj v roku 2019 Rádio Košice na košickom letisku zorganizovalo Košice Runway Run. Bol to už štvrtý ročník veľmi úspešného a žiadaného podujatia, na ktorom sa napriek daždivému počasiu predstavilo takmer 1600 bežcov. Jubilejný piaty ročník je naplánovaný na 25. apríl 2020.

Letisko Košice začalo rok 2020 s ponukou 5 celoročných pravidelných destinácií (Viedeň, Praha, Varšava, Londýn Luton, Düsseldorf). Košické letisko tak umožňuje cestujúcim odletieť do viac ako 300 destinácií po celom svete s jediným prestupom prostredníctvom svojich partnerov Austrian Airlines, České Aerolínie, LOT Poľské Aerolínie, Eurowings, Wizz Air a Ryanair.

Skvelou správou pre cestovateľov je že najväčšia európska letecká spoločnosť Ryanair sa vracia do Košíc. Od 1. apríla 2020 začne 3-krát týždenne prevádzkovať priame letecké spojenie Košice – Londýn Stansted.

Text a ilustračné foto: Letisko Košice /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.