MENU

Posledné tri Čierne jastraby sú doma

Prílet posledných troch viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk zavŕšil modernizáciu kľúčovej techniky v prešovskom vrtuľníkovom krídle. Prvé dva kusy „Jastrabov“ odovzdal minister obrany Peter Gajdoš ešte v auguste 2017 a posledné tri bezpečne pristáli v sobotu 11. januára 2020 po viac ako 900 kilometrovom prelete z nemeckého Bremerhavenu.

Slávnostný akt odovzdania posledných troch vrtuľníkov sa konal 15. januára 2020 za prítomnosti zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) – náčelníka štábu generálmajora Miroslava Lorinca, zástupcu veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádneho generála Róberta Kleštinca a generálneho riaditeľa Sekcie modernizácie Ministerstva obrany SR plukovníka Vladimíra Kavického, ktorí postupne odovzdali technické kľúče od novej techniky veliteľovi vrtuľníkového krídla plukovníkovi Róbertovi Tóthovi.

Prítomní funkcionári OS SR a MO SR vo svojich príhovoroch zdôraznili nutnosť modernizácie leteckého parku a poukázali aj na zodpovednosť a profesionalitu, ktorá je s novou technikou bezpochyby spojená. Potom nasledovalo duchovné slovo a požehnanie v podaní zástupcu generálneho vikára plukovníka Jozefa Michalova. Týmto bol slávnostný akt ukončený.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: npor. Maroš Kövér /r
Foto: por. Ján Čontofalský, Vrtuľníkové krídlo Jána Ambruša Prešov, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.