MENU

Tu-160 v Južnej Afrike

Ruská návšteva základne Waterkloof


M27 Theron Street sa postupne stáva neprejazdnou, osobné autá sa kopia na krajnici. Polícia začína s oneskorením reagovať a vyháňa šoférov mimo komunikácie do prašného poľa. Pozdĺž plotu sa tlačia stovky ľudí, novinári, fotografi, spotteri, zvedavci rôznej farby pleti a veku, domáci aj zahraniční, s teleobjektívmi nesmiernej dĺžky, kompaktmi, mobilmi i tabletmi. Napokon sa nad horizont vyhupne dvojica obrovských bielych lietadiel a s nezameniteľným svistom prúdových motorov Kuznecov NK-32 nasadzuje na pristátie. O pár minút je po všetkom a chaos na ceste sa stane nezvládnuteľný.

Tak akosi vyzerala situácia 23. októbra 2019 popoludní pri konci pristávacej dráhy 01 základne Vzdušných síl Juhoafrickej republiky Waterkloof. Pozvánka Komunikačného strediska Juhoafrických národných síl obrany dostaviť sa v utorok 22. októbra 2019 o 6.00 h do strediska pre styk s verejnosťou na základni Waterkloof blízko Pretórie pri príležitosti príletu delegácie Vzdušných síl Ruskej federácie na juh Afriky, dorazila e-mailom v pondelok 21. októbra okolo obeda. Zorganizovať dovolenku, letenku a ostatné náležitosti urýchleného presunu do Johannesburgu za 12 hodín bolo nielen nad byrokratické možnosti slovenského prostredia.

Nezostávalo nič iné, len sa spojiť s priateľmi na juhu Afriky a dúfať v šťastnú hviezdu, že sa im podarí získať dostatok materiálu o tejto nevšednej udalosti. Vzhľadom na posun celej akcie o 24 hodín a potom ešte o viac ako 10 hodín by sa možno dalo uvažovať o vycestovaní, čo však nikto vopred nemohol vedieť. Zmenu sa všetci dozvedeli až v utorok 22. októbra 2019 o 6.05 h miestneho času priamo na Planine vôd (Waterkloof).

Text: RNDr. Michal J. Stolár, Jan Klaas
Foto: Jan Klaas, SANDF, AEKS RF, PRF JAR

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 12/2019, ktorý vyšiel 4. 12. 2019.

Obsah L+K 12/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.