MENU

Príslušníci práporu ISTAR uskutočnili

cvičné zoskoky nad prešovským letiskom


Na prešovskom letisku vrcholí v predposlednom novembrovom týždni výsadková príprava vybraných príslušníkov práporu ISTAR. Zástupca veliteľa útvaru major Marián Brinček konštatuje, že cieľom a zmyslom zamestnaní z výsadkovej prípravy pre vybrané jednotky, pre ktoré je to jeden z hlavných druhov bojovej prípravy, je zabezpečiť spôsobilosť a stálu pohotovosť vojakov a materiálu v prípade ich nasadenia vzduchom k plneniu bojových úloh v predurčenom priestore.

„Je koniec výcvikového roka 2019 a preto naša výsadková príprava vrcholí. Všetky denné i nočné zoskoky uskutočňujeme výlučne s materiálom. Ide o materiál určený pre výsadkára na plnenie úloh. Teda zásoby minimálne na tri dni, okrem toho tam má svoju primárnu i sekundárnu zbraň. Máme v útvare skúsenejších i menej skúsenejších vojakov – výsadkárov. Postupne prebieha prirodzená obmena. Noví príslušníci, ktorí prišli k útvaru sa musia do neho začleniť, čím skôr získať potrebné skúsenosti,“ zdôrazňuje major Brinček.

Preto nad prešovským letiskom pri zoskokoch z vrtuľníkov Mi-17 LPZS zažil jeden z nich premiéru. Podľa inštruktorov výsadkovej prípravy, ktorí robili na palube vrtuľníkov výsadkových sprievodcov a ich pomocníkov nadrotmajstra Rastislava Rázca a rotmajstra Martina Kopačku prvoskokan podľa predpisu skáče svoj prvý zoskok z výšky 600 metrov nad zemou. Prvý zoskok znamená pre neho necelé tri minúty pobytu vo vzduchu (záleží od poveternostných podmienok, lebo klesanie padáka je závislé od prúdenia vzduchu, smeru a sily vetra). Pre plnenie zložitejších úloh na okrúhlych padákoch OVP 80.08-1 je minimálna výška zoskoku len 300 metrov. Je to padák určený pre výsadkárov, ktorí skáču s upútaným vakom vrchlíka vo vrtuľníku. Skúsenejší, najmä inštruktori a tí, ktorí sa na túto pozíciu pripravujú skáču na krídlach, práve oni v útvare riadia výsadkovú prípravu a výcvik.

Major Brinček dopĺňa, že inštruktori výsadkovej prípravy útvaru boli preškolení a prakticky si vyskúšali aj zoskoky z vrtuľníka UH-60M Black Hawk. „V priebehu roka 2020 sa naplno rozbehne výsadková príprava a zoskoky aj z toho typu vrtuľníka. Veľmi dobrú skúsenosť príslušníci útvaru získali na nedávnom cvičení prieskumných jednotiek Clear Sign 2019 v priestoroch centra výcviku Lešť na ktorom pôsobili spoločne s vojakmi prostejovského 102. prieskumného práporu Armády ČR. Do priestoru cvičenia boli zasadení po zoskoku z lietadla českých vzdušných síl C-295M na padákoch OVP-12 SL-1.“

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.