MENU

Najpredávanejšie lietadlá pristávajú i v Košiciach

Medzi najfrekventovanejšie typy prúdových dopravných lietadiel, ktoré pristávajú na košickom letisku, patria výrobky dvoch tvrdo si konkurujúcich firiem – európskeho Airbusu a amerického Boeinga.

Zo širokého sortimentu oboch firiem vídavame v Košiciach najmä modely, určené na dopravu na krátkych a stredných tratiach. Ide o Airbusy radu A320 a Boeingy radu 737 – tieto lietadlá sú si rozmerovo i vzhľadovo veľmi podobné, takže mnohí „neskúsení“ cestujúci na prvý pohľad nepoznajú, či nastupujú do Airbusu alebo Boeingu.

Ak tušíte, že v titulku len všeobecne spomínanými najpredávanejšími lietadlami (v svojej kategórii) sú práve lietadlá spomínaných dvoch radov, tušíte dobre. Popudom pre napísanie tohto príspevku je fakt, že európsky Airbus nedávno predbehol doterajšieho lídra, americkú firmu Boeing, v celkovom počte objednaných lietadiel (hovoríme o počte lietadiel radov Airbus A320 a Boeing 737). Štatistiky totiž ukázali, že k 31. októbru 2019 registroval európsky výrobca celkovo 15 193 objednávok na modely radu A320, zatiaľ čo americká firma mala zaknihovaných „len“ 15 136 pevných objednávok na svoje modely radu 737, vrátane vojenských verzií. K tejto zmene na čele zoznamu najpredávanejších prúdových dopravných lietadiel na svete došlo práve v priebehu októbra, keď Airbus získal objednávky na približne 400 lietadiel radu A320, z toho až 300 od indickej nízkotarifovej spoločnosti IndiGo. Naproti tomu Boeing získal – najmä pre technické problémy s lietadlami 737MAX – za celé obdobie od začiatku roka do konca októbra len 36 nových objednávok. V počte už vyrobených a dodaných lietadiel má však Boeing stále ešte navrch: celkovo bolo dodaných 10 563 „Sedemstotridsaťsedmičiek“ všetkých verzií, zatiaľ čo „Tristodvadsiatok“ bolo dodaných 9 086. Treba ale zdôrazniť, že prvý sériový Boeing 737 bol dodaný už v roku 1967 (spoločnosti Lufthansa), zatiaľ čo prvý Airbus A320 bol dodaný až v roku 1988 – teda o viac než dve desiatky rokov neskôr – a to spoločnosti Air France.

Na snímkach sú dve lietadlá, pristávajúce na dráhu 01 košického letiska – jedno je výrobkom európskej firmy Airbus, druhé americkej firmy Boeing. Viete rozlíšiť, ktoré lietadlo je výrobkom ktorej firmy?

Nenecháme vás dlho hádať: írsky Ryanair prilieta lietadlom Boeing 737-800, maďarský Wizz Air lietadlom Airbus A320. Uvedieme ešte, že obe spoločnosti sú takpovediac verné výrobkom jednej firmy – flotilu Ryanairu tvorí neuveriteľný 399 lietadiel B737. zatiaľ čo flotila Maďarského dopravcu pozostáva výhradne z Airbusov – je ich 110 (69 lietadiel A320 a 41 lietadiel A321).

Text a foto: Radomír Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.