MENU

„Osemstovka“ na linke z Prahy do Košíc

V aktualitách letiska Košice nedávno spomínali, že letecké spoločnosti občas nahradia – z rozmanitých dôvodov – štandardný typ lietadla, používaný na určitej linke, za iný typ lietadla.

S takouto zmenou sa v ostatných dňoch stretli cestujúci na popoludňajšej linke z Prahy do Košíc respektíve z Košíc späť do Prahy. České aerolínie nasadili na túto linku – pravidelní cestujúci si to isto všimli – namiesto štandardne používaného turbovrtuľového typu ATR 42/72 dvojmotorové prúdové lietadlá Boeing 737-800. Ide o „osemstovky“ z flotily českej spoločnosti Smartwings, ktoré boli počas letnej dovolenkovej sezóny častými návštevníkmi košického letiska – vozili dovolenkárov do rôznych prímorských destinácií. V piatok 8. novembra sme za nie veľmi vľúdneho počasia zaznamenali prílet lietadla 737-800 spoločnosti Smartwings na linke z Prahy.

Išlo o lietadlo s českou poznávacou značkou OK-TVO, ktoré má za sebou bohatú leteckú históriu. Lietadlo bolo pôvodne dodané brazílskej nízkotarifovej spoločnosti GOL Transportes Aereos, pre ktorú lietalo so značkou PR-GOK. V júni 2010 si toto lietadlo prenajala česká spoločnosť Travel Service, pre ktorú lietalo s českou poznávacou značkou OK-TVO. Túto značku si ponechalo, aj keď potom lietalo pre iné než české spoločnosti.

Počas zimných sezón 2012-2013 a 2013-2014 lietalo lietadlo (v prenájme od Travel Service) pre kanadskú nízkotarifovú spoločnosť Sunwing Airlines a vozilo kanadských dovolenkárov do teplých južných krajín. Na jar roku 2015 lietala táto osemstovka pomerne krátko pre indickú nízkotarifovú spoločnosť SpiceJet. Táto spoločnosť používa veľmi netradičný slogan, ktorý znie „Red. Hot. Spicy.“, čo v preklade znamená červený, horúci, štipľavý – takéto prívlastky možno dať mnohým typickým indickým jedlám.

Vo flotile spoločnosti Smartwings je tento Boeing od 10. decembra 2018. Možno ešte spomenúť, že spoločnosť Smartwings je súčasťou koncernu Smartwings Group, do ktorého patria aj České aerolínie.

Text a foto: Radomír Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.