MENU

Návšteva vrchnej veliteľky OS SR v Prešove

Nestáva sa často, že vojenský útvar navštívi taká vzácna návšteva, ako tomu bolo 12. septembra 2019, keď na Vrtuľníkové krídlo Prešov zavítala hlavná veliteľka OS SR - prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová. Hlavná veliteľka ozbrojených síl si vybrala útvar vzdušných síl vôbec po prvýkrát od nástupu do funkcie a príslušníci krídla boli patrične hrdí na to, že jej mohli odprezentovať svoju leteckú techniku a prácu s ňou spojenú.

Vzácneho hosťa počas návštevy sprevádzal štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky Marián Saloň, náčelník generálneho štábu generál Daniel Zmeko, veliteľ vzdušných síl generálmajor Ľubomír Svoboda a v neposlednom rade hostiteľ, veliteľ vrtuľníkového krídla plukovník Róbert Tóth.

Návšteva sa začala prezentáciou o vrtuľníkovom krídle, počas ktorej veliteľ krídla objasnil poslanie, štruktúru a úlohy útvaru. Aktuálne boli aj témy personálnej obsadenosti, modernizácie techniky, či výcviku leteckého a technického personálu na nové vrtuľníky Black Hawk.

Po prezentácii sa všetci presunuli pred zrekonštruovaný hangár č.3, kde už čakali nastúpené jednotky a pripravene boli aj statické ukážky vrtuľníkov UH-60M a Mi-17 s odborným výkladom.

Posledným bodom programu bola ukážka leteckého simulátora Mi-17M. Pani prezidentka neváhala a pod odborným dohľadom skúseného pilota, zástupcu veliteľa podplukovníka Petra Kríža, nalietala 15 letových minút.

Návštevu hodnotili obe strany vysoko pozitívne a ako darček si vrchná veliteľka od veliteľa krídla odniesla originálnu leteckú bundu a model vrtuľníka UH-60M.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: npor. Maroš Kövér, Vrtuľníkové krídlo Jána Ambruša Prešov, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.