MENU

Slovensko sa pripojí k 26 krajinám

používajúcim lietadlá F-16


Za účasti premiéra Slovenskej republiky Petra Pellegriniho podpísal 12. decembra 2018 minister obrany Peter Gajdoš zmluvné dokumenty o obstaraní lietadiel F-16 a dohodu o priemyselnej spolupráci medzi ministerstvom obrany a spoločnosťou Lockheed Martin Aerospace, zastúpenú viceprezidentkou pre medzinárodný obchodný rozvoj Anou Wugofski.

Zmluvné dokumenty
Ich cieľom je zabezpečiť obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky a rozvoj leteckého priemyslu na Slovensku, ako aj presun servisných prác lietadiel F-16 do spôsobilosti slovenského obranného priemyslu.

Už 30. novembra 2018 hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková oznámila, že ministerstvo v zastúpení národného riaditeľa pre vyzbrojovanie, plukovníka Vladimíra Kavického, podpísalo v súlade s uznesením vlády príslušné technické zmluvné dokumenty potrebné na začatie procesu obmeny stíhacích lietadiel Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Išlo o tri samostatné dohody potrebné pre pristúpenie k plneniu dodávok cez americký program predaja vojenského materiálu Foreign Military Sales (FMS). Zahrnovali 14 lietadiel F-16, leteckú muníciu, logistickú podporu a výcvik leteckého a pozemného personálu za 1,589 miliardy eur. Nákup má zabezpečiť splnenie cieľov spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradenie morálne a technicky zastaraných lietadiel MiG-29 a rozšírenie spôsobilostí slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov.

Text: RNDr. Michal J. Stolár, Martin Stolár
Foto: Ján Begala, Alexander Golz, Michal Stolár, USAF

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2019, ktorá vyšla 28. augusta 2019.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.