MENU

Super Pumy pre Ukrajinu

Vrtuľníkom sovietskej a postsovietskej výroby z Ruska používaným na Ukrajine sa väčšinou blíži koniec technickej životnosti. Na niektorých síce prebehli a prebiehajú v rámci modernizácie vybavenia štrukturálne úpravy draku a výmeny motorov, ktoré výrazne posúvajú termín vyradenia, ale donekonečna tento proces nie je možné opakovať. Počet schopnej vrtuľníkovej techniky tak neustále klesá.

Už v roku 2008 Ministerstvo pre mimoriadne situácie Ukrajiny zvažovalo v najbližších 2 až 3 rokoch nákup 12 nových vrtuľníkov pre pátracie a záchranné operácie. Výberového konania na novú techniku sa zúčastnili svetové firmy Agusta-Westland, Bell Helicopter, Eurocopter ako súčasť koncernu EADS, Kamov Helicopters, Kazan Helicopters, RSK MiG a Sikorsky Aircraft . Napokon Ukrajina zakúpila dva vrtuľníky Eurocopter EC145 za 18 miliónov eur. Ministerstvo pre mimoriadne udalosti prevzalo tieto dva stroje (evidenčné označenie 42 a 43, výrobné číslo 9306 a 9266) vo štvrtok 1. októbra 2009. Ďalší nákup vrtuľníkov sa pre ekonomické dôvody nekonal.

Na akvizíciu novej vrtuľníkovej techniky znovu došlo až temer o desať rokov neskôr. Nielen pre končiacu technickú životnosť, ale hlavne z vojensko-politických dôvodov sa Ukrajina obrátila na dodávateľov vrtuľníkovej techniky mimo Ruskej federácie. Po viacerých mesiacoch výberového konania, počas ktorého boli študované návrhy talianskych, francúzskych a amerických spoločností, parlament Ukrajiny (Verchovnaja Rada Ukrajiny) schválil rozhodnutím No. 0189/2018 nákup vrtuľníkov za 551 miliónov eur vo Francúzsku. Zo 450 poslancov parlamentu hlasovalo za návrh 227. Finančné prostriedky boli poskytnuté Ukrajine prostredníctvom pôžičky zo Štátnej pokladnice Francúzska a od konzorcia bánk.

Text: Alexander Golz, RNDr. Michal J. Stolár
Foto: Alexander Golz, Airbus

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 7/2019, ktorý vyšiel 3. 7. 2019.

Obsah L+K 7/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.