MENU

Izraelský Deň nezávislosti

Návšteva leteckej základne Ramat David


Obyvatelia Izraela 9. mája oslavovali 71. výročie vzniku svojho štátu – Deň nezávislosti (Yom Ha´Atzmaut). Izraelské obranné sily (Tsvah Haganah le Israel) otvorením svojich základní podporili a posilnili prepojenie civilného obyvateľstva s vojačkami a vojakmi, ktorí majú na starosti ich bezpečnosť a ochranu. Aj Aerokozmické sily (Zroa Ha´Avir VeHa´halal) pozvali návštevníkov na základne Ramat David, Tel Nof, Haifa či do múzea na základni Hatzerim.

Už dlho pred stanovenou hodinou sa pri bráne základne Ramat David schádzali návštevníci, medzi nimi aj niekoľko pozvaných zahraničných hostí. Brána sa otvorila presne o 8. hodine. To už bolo parkovisko na neďalekom zožatom poli zaplnené tisíckami automobilov, prístup k nemu bol dobre vyznačený a zabezpečený políciou a vojakmi. Napriek dôkladnej bezpečnostnej kontrole sa návštevníci pomerne rýchlo dostali do vnútorných priestorov základne a smerovali okolo vystavených historických lietadiel a vrtuľníkov ku statickej ukážke súčasnej leteckej techniky vzdušných síl.

Vystavených bolo 12 lietadiel a vrtuľníkov, dva systémy protilietadlovej obrany, množstvo zabezpečovacej pozemnej techniky, výzbroje a výstroja. V rozľahlom klimatizovanom stane boli stanovištia s ukážkami činnosti pozemného a zabezpečovacieho personálu, simulačnej výcvikovej techniky a sál, kde sa premietali inštruktážne videá. Na konci stojiska hrala kapela základne populárnu izraelskú hudbu. Letový program otvorila akrobatická skupina so štvoricou lietadiel T-6A. S relatívne veľkými prestávkami sa po nej vo vzduchu predstavilo ďalších 10 lietadiel, vojenský a policajný vrtuľník. Po štyroch hodinách sa návštevníci začali vytrácať a o 13. hodine sa brány základne uzavreli. Podľa zverejnených údajov ministerstva obrany leteckú základňu Ramat David a Haifa navštívilo po 15 000 návštevníkov a Tel Nof dokonca 17 000 návštevníkov. Letecké múzeum na juhu krajiny na leteckej základni Hatzerim poctilo návštevou 11 600 osôb.

Text a foto: RNDr. Michal J. Stolár, Martin Stolár

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 7/2019, ktorý vyšiel 3. 7. 2019.

Obsah L+K 7/2019 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.